fredag 16 oktober 2015

Il Frappato, Occhipinti

Vid mitt senaste Köpenhamnsbesök, för någon månad sedan, hämtade jag upp några flaskor från den hyllade sicilianska producenten Arianne Occhipinti. Det var som vanligt i den mysiga mat- och vinbutiken Cibi e Vini som jag inhandlade dessa för dryga 200 DKK.
Häromkvällen drog vi korken ur en flaska från den senaste årgången av ett vin jag hyllat i ett flertal gånger. Genom att klicka på resp årtal hittar du det åretsbedömning:20102011 och 2012.


Producent är Arianna Occhipinti. Vi befinner oss på Siciliens sydkust nära byn Vittoria.
Här odlas det i huvudsak Frappato och Nero d´Avola och så görs det olivolja. Odlingarna bedrivs efter en blandning av ekologiska och biodynamiska principer.
Det här vinet består till 100% av druvan Frappato. Vinet har fått ligga på skalen i uppåt två månader och därefter har musten fått vila under 14 månader på 25 hl-fat av slovensk ek. Vinet är ofiltrerat.

Precis som tidigare årgångar levererar även 2013 på ett förtjusande vis. Vi charmas återigen av den slanka, lite småstrama framtoningen och den finstämda röda frukten, kryddorna och den lättsamma blommigheten.

I såväl doften som smaken hittar vi hallon, tranbär och lite lingon. I gommen träffar syran rätt med sin friskhet. Tanninerna biter på det där behagfulla sättet. Eftersmaken med lite lakrits, vulkaniska mineraler och en handfull örter är bara så förträfflig. Vi njuter det till maten. Vi njuter den på egen hand och är väldigt glada att det finns fler flaskor i källaren.
Årgång 2013 överraskar lite med att redan nu vara så tillgänglig och inbjudande.

Betyg 4++


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar