onsdag 28 oktober 2015

2010 ReSol. Passito Garganega från Brunelli.

I lördags när vi hade några grannar på middag, så hade hustrun gjort en verkligt läcker kaka till dessert. Det var en rödbetskaka. Det visade sig matcha vår dryck perfekt eller om det var så att jag lyckades hitta det vin som gifte sig exceptionellt bra med rödbetskakan. Hur som så stannade samtalet upp. Alla tittade på varandra. Gästerna undrade vad det var som var i glasen. En Passito Garganega från Brunellis blev mitt svar. Vi ställde oss alla upp och gjorde vågen. Ett av dom där ögonblicken då vinet tar över och man blir alldeles hänförd.

Brunelli är en odlare med verksamheten  huvudsakligen förlagd till San Pietro in Cariano. Jag besökte dom första gången 2014. Detta resulterade i en artikel som jag skrev för Amaroneguiden, så den som vill veta mer om Brunelli klickar bara på länken.

Det här är alltså ett sött vitt vin, som är gjort på druvan Garganega till 100%. Brunelli har en vingård på 2 ha i Custoza. Druvorna har fått torka i ca fyra månader. Dom får sedan jäsa på 225 l barriquer. Vinet får sedan vila upp sig i nästan två år på dessa barriquer. Slutligen en sex månader lång slummer på flaska innan det släpps ut på marknaden.


Färgen har en stark gyllengul ton. Ja, det bär iväg mot bärnstenshållet.

I doften hittar vi tropiskfrukt, nötter, lite, lite honung, örter och gula frukter..
Ingen stor och omvälvande doft, mer försiktig och elegant.

I munnen är det så klart ett sött vin, men med en enastående friskhet. Från doften återkommer de tropiska frukterna och de kanderade mandlarna/hasselnötterna även i smaken. Lägg till lite torkad frukt och aningens citrus så är bilden nästan komplett. Men bara nästan för i den långa eftersmaken dyker det upp en försiktig ton av honung och ett delikat inslag av äpplen.

Det här var ruggigt gott. T o m bättre än vad jag minns, vilket inte säger lite. Dessvärre min sista flaska, så jag mailade Alberto och bad honom lägga undan några flaskor för avhämtning sommaren 2016.
Priset ligger på 15 euro och så tillkommer frakt och svensk alkoholskatt.

Betyg 5-

1 kommentar:

 1. Hej JC,

  Så trevligt att läsa din fina recension om Brunelli ReSol! Munskänkarnas provningspanel kommer testa denna välsmakande Passito Bianco i veckan. Det är ett fantastiskt dessertvin och samma omdöme som du ger vinet har vi fått från alla våra kunder som har provat det. Vi var själva nere hos Alberto och Brunelli första gången sommaren 2011 och har sedan besökt Alberto med familj flera gånger. Besöken på Brunelli och andra små vingårdar i Valpolicella resulterade december 2014 i uppstarten av ett litet vinhandelsföretag med import av utvalda kvalitetsviner som annars inte når den svenska marknaden (då de har för liten produktionsvolym för Systembolaget). Brunellis ReSol säljer vi via vår webshop på www.thewineryclub.se. Om du önskar köpa mer av detta vin innan sommaren 2016 så hör gärna av dig - vi kan antingen skicka den alternativt har vi ganska ofta vägarna upp till Göteborg och kan ta den med då.

  Mvh
  Caroline & Carl
  The Winery Club

  SvaraRadera