torsdag 12 maj 2016

2010 Di Fatto

Häromveckan plockade jag upp den här flaskan till kvällens pasta.
Det har gått ett år sedan vi drack det här vinet senast. Vad vi tyckte då kan du läsa här.
Familjen Tacchino har i mer än tre generationen hållit på med vinframställning. Vi befinner oss i Monferrato i Piemonte.
Vinet är gjort på en blandning av Cabernet Sauvignon, Barbera och Dolcetto. Proportionerna har jag inte lyckats få fram. Genomsnittsåldern på vinstockarna ligger runt 40 år.
Druvorna vinifieras var för sig i ståltankar. Efter jäsningen blandas vinet och får sedan ligga på 225 hl stora ekfat.

Det har inte hänt så mycket sedan förra året. Och bra är väl det. Det här ett gott mitt-i-veckan vin till inte alltför eleganta pastarätter.

I doften hittar vi mörka bär, läder, våt jord och en del örter. Ingen stor påträngande doft, mer sparsmakad, men ändå tydlig.

I munnen är det en trevlig bärkompott på mesta dels mörka bär som vi först noterar. Lite örter, rosor och en del fat kommer efterhand. De senare finns där utan att på något sätt bli vulgära. En välbalanserad syra som ger vinet ett bra friskhet och samtidigt tillförs lite röda bär (lingon/tranbär). Tanninerna finns där och smånafsar i gommen.
Eftersmaken är hyggligt lång med lite charkuterier, lakrits och mineraler i avslutet.
Jämfört med för ett år sedan känns vinet lite rundare och mjukare.

Betyg 3+

Årgång 2010 tog slut ganska fort. Vi missade 2011:an. Årgång 2012 lär komma 3 juni. Ett par flaskor vill vi ha hemma av detta lite enkla, men ändå goda vin till vardagsmaten. Priset lär hamna på 144 kr.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar