fredag 27 maj 2016

2014 La Cuvée du Chat. Ännu en Beaujolais av hög klass!

Vi inhandlade en låda med sex olika Beaujolais-viner från Wine Trade. I förra veckan drog vi korken ur den första flaskan, vilket så klart resulterade i ett blogginlägg som du kan läsa här.
Den här veckan har vi dragit korken ur vin nr två. En liten mer komplex variant, utan att för den skull bli särskilt pretentiös.
Producent är Chateau Cambon, beläget mellan Morgon och Brouilly. Det hela startade i början på 1990-talet med att Marie och Marcel Lapierre tillsammans med Jean-Claude Chanudet köpte den här egendomen. Det var Marcel Lapierre som skötte vinifieringen fram till sin alltför tidiga bortgång. Idag är det hustrun Marie som sköter själva ruljangsen på egendomen och med Jean-Claude Chanudet ("le Chat") som vinmakare. Dom disponerar också Jules Chauvet`s vingård strax utanför Morgon. Det är från den här sistnämnda vingården som druvorna till vårt vin La Cuvée du Chat kommer.
Druvan är så klart Gamay till 100%. Vinstockarna är 70 år gamla. Odlingen sker enligt ekologiska principer utan att vara certifierad.
Vinet får tillbringa sex-sju månader på betongtankar samt på stora ekfat sk foudres. Vinet buteljeras utan filtrering och klarning, men med en liten tillsats av svavel.

Färgen går i en ljus rubinröd ton. Helt transparent, men med en viss grumlighet.

I doften hittar vi körsbär, lite hallon och en bukett vildrosor. I bakgrunden lite våt grusgång.

I munnen känns vinet slankt och friskt. Det vilar en renhet och ungdomlighet över vinet. Först kommer de röda bären, sedan lite kryddor och med en fin mineralitet som drar åt stenar (granit). I avslutet aningens anis.
Syran känns nästan som röd citrus (blodapelsin). En god portion tanniner som endast småkrafsar i gommen.
Visst är det gott och visst är det lättdrucketmed hög törstsläckande faktor.

Kvällens Beaujolais-vin har en större komplexitet än Premices, som vi drack förra veckan. Båda är från 2014. Cuvée du Chat (kvällens vin) är även den inne i en bra drickfas nu, men kommer nog att förbli så ett par år. Ja t o m någon liten utveckling är inte omöjlig. Det är med andra ord ingen brådska.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar