söndag 29 maj 2016

2013 Blauburgunder Pinot Nero från Bozen.

Jag beställde lite vin för en tid sedan och för att fylla upp ordern så la jag till en flaska som verkade spännande. I förra veckan var det så dags att stilla nyfikenheten.

Kellerei Bozen eller Cantina Bolzano är ett kooperativ som har sitt ursprung i det kooperativ som 30 vinbönder startade 1908 i Gries. 2001 slogs detta samman med ett annat kooperativ ( St Maddalena) och nu var Cantina Bolzano bildat. Geografiskt befinner vi oss några mil från den Österrikiska gränsen.
Vita viner görs på en mängd olika druvor. En del välkända druvsorter som bl a  chardonnay, riesling, silvaner, gewurztraminer m fl. Det finns också mer lokala varianter som kerner, moscato giallo.
Bland de röda druvorna märks pinot nero, merlot, cabernet sauvignon men också områdestypiska som lagrein, schiava, vernatsch.
Vårt vin är gjort på druvan Pinot Nero. I Frankrike blir det Pinot Noir, i Tyskland Spätburgunder och i Österrike Blauburgunder. Druvorna odlas på ett par speciella vingårdar på de branta sluttningarna i Bolzano. Pinot Nero har odlats här i ca 100 år.
Vinet får jäsa på ståltank. Delar av det har fått en kortare tid på ekfat.

Färgen har en ljusare rubinröd ton, vilket gör att det är transparent.

Det doftar av röda bär, men också en liten mörkare ton av blåa plommon finns där i bakgrunden någonstans. Det finns en del örter/kryddor

I munnen är det ett hyfsat slankt vin med en frisk röd frukt. En viss stramhet kan vi också notera. Tydliga och också typiska pinotkryddor känner vi.
I grunden är det ett enkelt vin, kanske inte så komplicerat. Ändå är det riktigt gott. Lätt drucket. Nästan törstsläckande.

Vi betalde dryga nio euro + alkoholskatt. Å visst kan vi tänka oss att göra ett återköp.

Betyg 4-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar