måndag 9 maj 2016

2010 La Chapelle des Augustins

Våren är här. Ett underbart vårväder har vi haft här på Västkusten och vad jag förstår har det varit så i nästan hela landet. Så här års blir det mycket tid i trädgårdslandet. Mycket arbete återstår innan vi fått ner alla fröer, men en bit på vägen är vi.
I fredags kom vännerna S och M hem till oss. Det var verkligen hög tid att planera sommarens cykeltur. Några dagar på Borgholm blir det.
Havskräftor och Sancerre kunde vi bjuda på. Det här är en Sancerre vi verkligen gillar. Det var flera år sedan vi senast hade en dylik hemma. I något av Systembolagets "släpp" under april slog vi till och inhandlade några stycken. Hög tid att kolla hur den här smakar.
Vad vi tyckte om 2007:an hittar du här.
Producent är familjeföretaget Henri Bourgeois med verksamhet såväl i Loirdalen som på Nya Zeeland. Produktionen är ekologisk utan att vara certifierad.
Vingården La Chapelle des Augustins ligger sydost om staden Sancerre på sluttningen ner mot floden Loire. Vingården har gamla stockar med en snittålder på drygt 35 år. Jordmånen är 60 cm flintblandad lera på bas av kalksten, bägge stenarterna ger sitt till vinets karaktär. Vinet är jäst på ståltank men 15% har sedan lagrats på 300-liters ekfat med bâtonnage för komplexitet och rondör.

Det doftar Sauvignon Blanc lång väg med fläder, krusbär, gröna äpplen och svarta vinbärsblad.

I munnen är det en torr, frisk och smakrik dryck vi får ta del av. Här finns gröna äpplen, lite citrus och den typiska tonen av fläder och krusbär. Detta kompletteras med ett litet lätt inslag av svarta vinbärsblad. Syran är pigg men aldrig ansträngande. I eftersmaken kommer ordentliga omgångar mineraler som påminner om den kalkhaltiga jorden som druvorna vuxit i liksom ett pikant inslag av flinta. Precis i slutet noterar vi örter och kryddor.
Här råder en fin balans mellan de olika smakerna och den trevliga syran. Tydliga och karaktäristiska smaker utan några övertoner. Helt enkelt en himla bra Sauvignon Blanc.

Riktigt gott och så gjorde den sig utmärkt till våra havskräftor.
Betyg 4
Priset på SB är 269 kr. Det verkar finnas några flaskor kvar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Övriga landet får göra som Vintankar och knappa in en beställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar