söndag 22 maj 2016

2014 Prémices, Laurence et Rémi Dufaitre

Vi inhandlad från Wine Trade en låda med lite olika Beaujolaisviner. I torsdags var det dags att dra korken ur den första flaskan.

Vinet tillverkas av paret Laurence och Rémi Dufaitre. Den nya generationen vinbönder i Beaujolais. Födda på det tidiga 1980-talet. Rémi började sin bana hos Jean Foillard och Jean-Claude Lapalu. Redan 2001 köpte han sin första hektar vinmark utanför Brouilly. Han har därefter köpt små vingårdar här och var runt Brouilly, så att paret idag förfogar över 11 ha. Det dröjde 6-8 år av brukandet av jorden innan han gjorde sitt första egna vin. Det var först då han ansåg marken vara återställd efter den konventionella odlingen. All brukande av jorden och vinframställning sker efter ekologiska principer. Du som vill veta ännu mer om den här producenten hittar en trevlig artikel här.
Kvällens vin, Prémices, är ett vin från 30-åriga vinstockar från Beaujolais Village-mark strax utanför Brouilly. Druvan är så klart Gamay till 100%. Inga tillsatser har använts vid vinifieringen. Vinet har fått ligga till sig ett par månader på betongtankar innan det buteljerats. Inga tillsatser nu heller ingen filtrering eller klarning dvs ett helt osvavlat vin.

Vi låter flaskan stå utomhus någon timma så vi får ner temperaturen på vinet till runt 15 grader.

Färgen är har en ljus rubinröd ton. Lite smågrumligt, vilket är naturligt då det är vre sig filtrerat eller klarnat.

En försiktig doft av röda bär smyger sig fram. Här finns några små nypor av kryddor samt ett tydligare inslag av steniga mineraler.

I munnen är det slankt, friskt, ungdomligt och väldigt lättdrucket. I grunden ett ganska okomplicerat vin. Rakt på sak på något vis.
Här finns fullt med syrliga röda bär. Inslaget av jordgubbar och hallon är mest framträdande. Lite örter och kryddor. I avslutet mer röda bär och grusiga mineraler. Gott som tusan i all sin enkelhet. Mycket drickvänligt just nu

Betyg 4-Inga kommentarer:

Skicka en kommentar