onsdag 25 maj 2016

2011 Barbaresco från Produttori del Barbaresco

Mitt i förra veckan blev vi sugna på lite Barbaresco. Årgång 2011 ska ju vara bra och redan tillgänglig fast den endast har fem år på nacken.. Så vi plockade upp en flaska från en producent vi tidigare inte druckit så mycket av.
Produttori del Barbaresco är ett kooperativ bestående av 56 medlemmar och tillsammans förfogar dom över ca 100 ha vinodlingar i Barbaresco. Dom har valt att endast arbeta med druvan Nebbiolo inga andra druvor hanteras. Vingårdar där dom har mark är i : Asili, Rabajà, Pora, Montestefano, Ovello, Pajé, Montefico, Moccagatta och Rio Sordo. 
Dom gör varje år en Langhe Nebbiolo (sedan 1975) på druvor från de lite yngre vinstockarna samt en Barbaresco (sedan 1958) på druvor som samlats in från de olika vingårdslägena. Vissa speciella år görs också vingårdsbetecknade Barbaresco dvs nio olika Barbaresco, en från resp vingård som nämnts ovan.

Vinifieringen äger rum på ståltankar i ca 28 dagar tillsammans med skalen. Vinet får sedan ligga till sig i två år på stora ekfat. Årgång 2011 buteljerades i april 2014. Produktionen år 2011 var ca 240 000 flaskor.

Det doftar av röda bär, rosor och violer, lite kryddor samt en svag ton av mandlar.

Precis som ryktet säger så känns 2011:an, visserligen ung, men utan tvekan mycket tillgänglig idag.
I munnen är det först de röda bären som tar sig fram. Inte långt efter dyker lite mörkare körsbär upp. Inslaget av örter/kryddor är påtagligt. De typiska Barbarescoinslagen av rosor/viol är också närvarande på ett tydligt sätt. Syran är frisk och bra, vilket för Vintankar betyder att den ger vinet en stor friskhet utan att dominera. Här finns så klart en hel del tanniner.Tydliga med ett kärt nafsande i gommen, men aldrig känns det ansträngt.

Det här är riktigt gott  i sin friska, lätt fruktiga och törstsläckande stil.

Betyg 4+

Vinet kostade 259 kr i beställningssortimentet, då vi inhandlade den för en tid sedan. Idag är det årgång 2012 som gäller. Vi har redan gjort vårt köp, så snart blir det en test av den också.

1 kommentar:

  1. Produttori-Barbaresco handlar man med fördel hos Philipsson Wine Kokkedal. Just nu 159 DKK vid köp av 12 fl men de har ofta bra tilbud http://www.philipsonwine.com/default.aspx?p=24&sku=66501312

    SvaraRadera