onsdag 18 maj 2016

2007 Amarone Ambrosan, Nicolis

Så tar vi då ytterligare ett steg i projektet "Henriks 52 favoriter". Blir du nyfiken och vill veta vad det står för så kan du läsa om det här. Ambrosan blir amarone nr 49. Det återstår således tre amarone att jaga:
- Ca´La Bionda - Vigneti di Ravazzol
- Le Salette - Pergole Vece
- TB Vigneto Alto Tommaso Bussola

Ambrosan fick jag tag på genom att kontakta den svenska importören Savino AB. Ambrosan var tillgänglig genom att göra en privatimport via Systembolaget. 740 kr blev priset. Det tog några veckor så fanns flaskan att hämtas hos "mitt" Systembolag.

Producent är Azienda Agricola Nicolis, som är beläget i San Pietro in Cariano. Här har dom gjort vin sedan 1951. I deras portfölj ingår hela skalan av Valpolicellaviner från ett enkelt "everyday-wine", via ripasso, recioto till två amarone.
Ambrosan är deras prestigeamarone. Druvblandningen är Corvina 70(%), Rondinella (20%) och Croatina (10%). Druvorna kommer från vingården Ambrosan. Druvorna får efter att de skördats torka i ca tre månader. Jäsningen sker vid låg temperatur och tar därför lång tid. Macerationen sker i en månad. Vinet får sedan ligga till sig på en blandning av medelstora fat av Slavonsk ek och lite mindre barriquer.

Vi möts av en stor och kraftig doft, där mörka bär och torkad frukt dominerar, men här finns också ett litet försiktigt inslag av höstlöv och läder. Väldigt inbjudande!

Visst är smaken kraftfull och packad med ljuvliga mörka bär främst körsbär och björnbär. Frukten blir aldrig yppig snarare elegant. Här finns så klart lite torkad frukt  och örter. Syran ger vinet friskhet samtidigt som den framhäver karaktären hos vinet. Tanninerna tar lite mer plats än hos många andra amarone. Eftersmaken är elegant och smakrik med mera mörk frukt, mörk choklad, lite krossade körsbärskärnor, aningens espresso och fat.
En amarone i en gammaldags stil. Inte alls lika yppig och fruktbombsmässig som många nya moderna varianter är. Mycket elegant, bitvis lite stramare och samtidigt en underbar mörk frukt.
Ett fantastiskt gott vin, nästan magiskt.

Vi har sparat en slatt till dagen därpå. Det har fått stå i flaska med korken på. Nu är det inte alls samma vin. Magiken är borta liksom spänsten i frukten. Stor besvikelse.
Flaskvariation kanske, men jag tycker mig märkt liknande tendenser på några andra 2007:or.
Betyget sätts efter hur det uppträdde dag ett.

Betyg 4++

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar