onsdag 4 maj 2016

2014 Tentation, Lapalu

Jean-Claude Lapalu är en vinmakare som får alltmer uppmärksamhet. Det är något som Vintankar gillar. Vi har blivit redigt förtjusta i hans viner från Beaujolais. För dryga året sedan skrev vi om 2013 La Croix des Rameaux. Ett vin gillade.
Bilden är lånad från Bristly Wines 
Familjen Lapalu har i ett par generationer odlat gamaydruvor i Beaujolais. Druvorna såldes till de lokala kooperativen. I början  på 1980-talet blev Jean-Claude Lapalu allt mer involverad i verksamheten och runt 1995 började han experimentera med egen vintillverkning. Ganska omgående började han överge kemikaliejordbruket och började anpassa tillverkningen enligt ekologiska/naturliga/biodynamiska principer. I och med årgång 2010 fick han sitt Ecocert.
Årsproduktionen ligger på ca 60 000 flaskor fördelade på fyra varianter.
Kvällens vin är en Cuvée på enbart egenodlade druvor. Det är också helt fritt från svavel dvs inget svavel vare sig under vinmakningen eller vid buteljeringen. Vinet har fått mogna i endast fem månader på ekfat.

Doften är lite diskret, men har ändå tydliga signaler om röda bär, örter och krossat grus.

I munnen är det ett ungt vin med en ljuvlig, juvenil, röd frukt. Slankt, friskt och lättsamt vin med en fin liten stramhet. De röda bären drar mot hallon, smultron, jordgubbar och körsbär, men några stänk av en mörkare frukt (plommon) finns i bakgrunden. En samling örter tillför vinet en trevlig dimension. I avslutet hittas såväl kalkhaltiga som steniga mineraler.
Kanske inte så komplicerat mer rakt på sak. Lättdrucket och tusan så gott i sin lättsamma stil.
Vi lät vår flaska stå ute någon timma i den tiogradiga luften innan vi hällde upp det i våra glas.
Vinet provades under två dagar och höll ihop på ett fantastiskt sätt.
Det här vinet dricker jag gärna igen. Jo, jag har ytterligare ett par flaskor i källaren och dessa kommer att konsumeras under sommaren. Jag formligen älskar den här unga frukten. Hur det utvecklas med åren har jag ingen aning om, men så gott som det är nu bryr jag mig inte om utvecklingen.
Perfekt till sommarens sallader eller en varm sommarkväll när suget efter rödtjut sätter in.

Betyg 4

165 kr kostar det i Systembolagets beställningssortiment. Varunr 76173Inga kommentarer:

Skicka en kommentar