måndag 16 maj 2016

2011 Rioja Mazuelo de la Quinta Cruz

Maj månads "Låt oss dela en pava över nätet" på forumet finewines.se blev ett vin från Rioja. Nu är det här ingen "vanlig" Rioja utan något så ovanligt (för att vara i Rioja), som ett vin gjort på druvan Mazuelo eller som den heter i Frankrike Carignan. Ett en-druve-vin. Vinet är framtaget i ett samarbete mellan Lars Torstenson och Miguel Merino. Vingården ligger i Briones i hjärtat av Rioja Alta.
Så här säger Lars om vinprojektet:
2011 är vår femte årgång, vi försökte 05 utan att buteljera resultatet, första årgången är istället 06, 2011 påminner en hel del om 06 i stilen, året som sticker ut mest är 08, ett år då vi medvetet drog mazuelon så långt vi kunde med resultatet massvis av syra och inledningsvis röda bär på ett vis som skrämde slag på många (ett vin som är riktigt läckert idag, om jag får tycka så själv; typiskt för bra carignan att vara sådär ogin i början). Ekfaten är inte bara franska och amerikanska utan också alltid ett litet inslag östeuropeisk ek, oftast slovensk ek men något år har den varit ungersk, detta gör vi för att jag gillar att smyga in fat som s a s går åt motsatt håll för att på så vis öka komplexiteten i vinet.
Hustrun får det här blint och säger "det här är i alla fall inte en Rioja". Jag meddelar henne att det är visst ett vin från Rioja. "Luktar och smakar inte alls om som en Rioja" utbrister hon då. Egentligen har hon ju rätt för när vi oftast tänker på Rioja så är det viner gjorda på druvan Tempranillo och det här är ju något helt annat.
I doften hittar vi mörk frukt, lite läder, en del våt jord, en viss rökig touch samt en del toner från fatlagringen. Ingen stor doft, men ändå tydlig.

I munnen är det känslan av ett ungt vin med ännu inte fullt utvecklade smaker som dominerar. Men för all del visst finns här en del attribut som vi tar till oss:
De mörka bären från doften återkommer: körsbär, blåbär, björnbär och blåa plommon. En bra syra med inslag som får oss att tänka på slånbär. Tanninerna finns där, smånafsar i gommen utan att bli alltför påträngande.
Eftersmaken är lite kort, men känslan är att det finns ganska mycket som kommer att dyka upp bara vinet får något år på sig. Avslutet har idag en liten besk ton.

Nästa flaska ska vi öppna om ett år. Våra förhoppningar är att det skall ha hänt en hel del tills dess.

Betyg 3+

Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 185 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar