måndag 30 maj 2016

2011 Kairos

Ett vin som jag hört en hel del positiva toner är Kairos. På FB-sidan Amaroneguiden är det flera som tokhyllat det här vinet. Det är klart man blir nyfiken, så för någon vecka sedan knappade vi in en beställning hos Systembolaget. För några dagar sedan drog vi korken ur den första flaskan.
Producent är Zymé grundat av den legendariske vinmakaren Celestino Gaspari. Han växte upp utanför Verona. Utbildade sig tidigt inom jordbruksnäringen. Gifte sig med yngsta dottern till Amaronelegendaren Giuseppi Quintarelli. Det var också från honom som han lärde sig det mesta om vintillverkning. Jobbade tiotalet år som konsult till några av de främsta amaroneproducenterna och skapade så småningom (1999) sitt egna varumärke Zymé. Idag förfogar han över 30 ha vingårdar belägna runt San Pietro in Cariano i Classico-området. Årsproduktionen ligger på 80 000 flaskor fördelade på tre vita och åtta röda viner.
På vårt svenska Systembolag finns idag fem viner (varav två amarone) genom den i höstas startade vinimportören Vino Conoscenza.
Kvällens vin är 2011 Kairos. Ett vin gjort på 15 olika druvor. Här ingår vita internationella druvor som Chardonnay och Sauvignon Blanc men också Soave-druvan Garganega. Bland de röda finns de internationella druvorna Merlot, Syrah, Cabernet Coch F, men också Valpolicella-druvorna Corvina, Rondinella, Osoleta m fl.

Varje druvsort skördas när den anses mogen.. De skördade druvorna får ligga och torka i väntan på att sista druvsorten är skördad. Detta är vanligtvis en period på 40 dagar.
Vinifieringen sker på stål- och betongtankar. Jäsningen tar dryga 20 dagar och sker med naturlig jäst.
Vinet får ligga till sig i tre år på franska ekfat och därefter ett år på flaska innan det är moget för marknaden.

Färgen har en mörk rubinröd ton, men med skiftningar av övermogna granatäpplen.

Vi möts av en stor och angenäm doft, där den mörka frukten spelar huvudrollen. Här finns också inslag av jord, mineraler, kryddor, en lätt blommighet och toner från fatlagringen.
Hustrun uttryckte det som att ströva bland solvarma kryddor vid Medelhavet

I munnen är det ett kraftfullt vin med massor av smaker. Det känns runt och mjukt, men har en en frisk ton och med tanniner som bjuder ett lättsamt motstånd. En härlig frukt möter oss först med inslag av körsbär, björnbär och blåa plommon. Kryddor och örter kommer ganska omgående. Det finns en friskhet som får mig att tänka på lite syrliga körsbär. Lång eftersmak med en fin fruktsötma som paras med anis, mörk choklad och den där bitterljuva tonen från krossade körsbärskärnor.

Betyg 4+

Flaskan är köpt på Systembolaget och priset var 650 kr. Nu är den tillfälligt slutsåld. Importören försöker ta hem fler flaskor.
Det är klart att 650 kr för en flaska vin är mycket pengar. Jag tänker så här. Går jag ut på någon av krogarna i Göteborgs innerstad så är det hyfsade viner, om ens det, som ligger på det här priset.
Ett glas av det här vinet har så mycket smaker och är så komplext i sin uppbyggnad att det räcker till flera personer. En flaska på fyra (blir drygt 160 kr per person) och ger en vinupplevelse utöver det vanliga. Och ett glas räcker länge, länge.......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar