fredag 20 maj 2016

2002 Millésime Brut, Jean-Yves de Carlini

En följare på Instagram tipsade mig om den här champagnen för några veckor sedan. Det fick naturligtvis bli ett köp. Förra helgen drog vi korken.
Producent är Jean-Yves de Carlini. Företaget startade sin verksamhet i mitten på 1950-talet med sin bas runt byn Verzenay.  Aude Krantz, ett av barnbarnen till grundaren, är den som har huvudansvaret för verksamheten idag. Dom producerar runt 65 000 flaskor fördelade på åtta olika cuvéer.

Vi dricker deras årgångschampagne, som fått ligga runt 10 år på sin jästfällning innan den släpps ut på marknadenDen är gjord på lika delar Pinot Noir och Chardonnay.

Färgen går i en halmgul ton.

I doften finns en skön blandning av både röda äpplen och lite bokna sådana. Här finns även toner av mariekex och citrus.

I gommen känns vinet friskt, men också med begynnande mognadstoner. Vi noterar bokna äpplen, lite citrus, mariekex, aningens honung och en del gula stenfrukter. Syran som drar mot röda äpplen balanserar frukten på ett läckert sätt. I eftersmaken mera gul frukt, lite honung och faktisk ett uns tryffel.
En mycket trevlig, god och charmig champagne.

Betyg 4

Priset i beställningssortimentet ligger på 549 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar