måndag 27 april 2015

Grekiska Viner

Vid söndagens Vinfestival i Feskekörkan i Göteborg fanns det en utställare som särskilt fångade min uppmärksamhet. Det var den med Grekiska viner. På 90-talet tillbringade Vintankar ofta någon vecka om året i den grekiska övärlden. Vinerna vi drack var väl helt OK, men inget vi gick och suktade efter då vi kommit hem. På senare tid har det dykt upp några inlägg i bloggosfären som satt Grekland i fokus. Det började för ett par år sedan med att Niklas J gjorde en djupdykning bland grekiska viner. Det har under 2015 fortsatt med några inlägg från Ingvar på bloggen Billigt Vin.
Nyfikenheten var väckt hos Vintankar och nu gavs möjligheten att prova tolv olika viner.
Grekiska Viner eller Metamorfosi Wines håller på att bygga upp sin nya hemsida, men redan nu finns det en hel del för den vetgirige.
Här ser vi några av de producenter vars viner, som ingår i importörens portfölj.

Jag började med några vita viner. Först ut var två viner från Domaine Sigalas, som har sin verksamhet på Santorini.
Nychteri 2011 är ett vin gjort på druvan Assyrtiko till 100% från 60 år gamla stockar.
Här finns en ordentlig syra. Det jag fastnade för var friskheten med citrusen parad med vulkaniska mineraler.
Ett vin som gör sig bra till många av sommarens rätter, men också en ljummen sommarkväll. Gott!
Jag hittar inte detta  i Systembolagets sortiment.
Även detta vin är Assyrtiko till 100%, men vinet har fått ligga i sex månader på två år gamla ekfat. Det har fått lite mer rondör utan att det görs avkall på friskheten. Lite större komplexitet.

Verkar inte finnas hos "Bolaget" just nu.
Ett ekologiskt vin från producenten Zafeirakis. Geografiskt befinner vi oss i appellationen Tirnavos i regionen Thessalia. Vinet är gjort på druvan Malagouzia till 100%.
Lite aromatisk i doften med citrus, äpplen och blommor (jasmin). I munnen är det friskheten som tar över. Citrusen och de gröna äpplena återkommer från doften och i avslutet finns ett trevligt inslag av mineraler.
Till sommarens laxpasta med örtsås dricker jag gärna det här eller varför inte till lite grillad halloumi.
Ett lättsamt, gott och spännande vin.
Finns för närvarande inte i "Bolagets" sortiment.

Vi förflyttar oss till södra Pelopennesos och vineriet Monemvasia.
Vi fick smaka ett vin gjort på druvan Kidonitsa till 100%.
Ett spännande vin med ungdomlighet och friskhet. Här finns citrus, tropisk frukt och lite päron. Gott om kryddor och med en distinkt syra.
Ett intressant vin som jag gärna dricker igen.

Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 132 kr flaskan. Kan endast köpas i kolli om sex flaskor.
Nu reser vi norrut till Makedonien (den grekiska delen) och regionen Naoussa.
Ett ekologist vin på druvan Xinomavro till 100%.
Det här är ett vin som direkt går hem hos Vintankar.
I doften finns det mörk frukt, läder, blyertspenna och aningens eukalyptus.
I gommen är det den mörka frukten med ett stort inslag av björnbär, som jag så där omedelbart faller för. Alerta syror och distinkta tanniner signalerar att här har vi ett matvin. Lång eftersmak med mörka björnbär, aningens svarta vinbär, lite blåbär och varsamt hanterade fat.
Ett mycket spännande vin som är gott idag, men med en stor lagringspotential.
Det här vill jag ha mera av!!
Ett rött vin på ekologiskt odlade druvor av sorten Limniona.
Ett år på ekfat har vinet fått. Återigen ett vin från producenten Zafeirakis.
I doften finns kompostjord, läder, kryddor och mörk frukt. Smaken domineras av den mörka frukten främst svarta vinbär, lite örter, en bra syra och lättsamma tanniner. Har vissa drag som påminner om Pinot Noir.

Ett vin från den organiske odlaren Ktima Papaioannou, som förfogar över 57 ha vinodlingar. Nu smakade vi på ett vin gjort på druvan Aghiorgitiko till 100%.
Geografiskt befinner vi oss i de östra delarna på Pelopennesos, inte så långt från Korintkanalen.
Bra frukt av röda bär, lite örter, en lite pepprig ton och ett avslut med kakao och vanilj.Här finns en syra som ger friskhet och mjuka tanniner. Allt paketerat med en stor elegans.
På "Bolaget" är priset 424 kr och säljes endast i kolli om sex flaskor.


Sammanfattning.
De grekiska vinerna var något av Vinfestivalens överraskning. Överlag höll vinerna mycket hög klass. Många nya spännande druvor, som jag tidigare inte hört talas om. Vinerna var också gjorda för att utgöra ett komplement till maten. De presenterades på ett kunnigt, engagerat och entusiastiskt sätt.
Jag dricker gärna dom här vinerna igen. Jag skulle gärna vilja köpa ett flertal av dessa viner för att i lugn och ro prova vinerna ihop med våra bekanta. Problemet är att några inte finns i Systembolagets sortiment och många av dom som finns endast går att köpa i kolli om sex flaskor.
Mitt förslag till importören är att sätta ihop förslagsvis tre "Prova-på-lådor". En med vita viner, en med röda viner och en blandlåda.

1 kommentar:

  1. Visst finns det mycket spännande att prova från Grekland. Tycker din idé om blandlådor var helt utmärkt. Vem köper ett sexpack av ett obskyrt vin från Grekland ?(i och för sig kan jag nog komma på en handfull namn men det säger nog mer om min bekantsskapskrets än om den svenska vinmarknaden) Ska man introducera Grekiska viner så får man nog göra det på ett konsumentvänligt sätt.

    SvaraRadera