söndag 15 mars 2015

2008 La Corte del Pozzo Amarone

I början på mars släpptes en amarone som fick riktigt hyggliga omdömen på ett flertal ställen. Även om årgång 2008  inte har det allra bästa rykte så blev det ändå så att Vintankar gjorde ett köp, Flaskan öppnades i måndagskväll. Det var ju kvartsfinal i FA-cupen. Vi hade sedan vinet som sällskap under såväl tisdagens som onsdagens matcher i Champions League.
Producenten Fasoli Gino är ett familjeföretag som grundades 1929. Idag är det fjärde generationens vinmakare, som har börjat ta över. Den här producenten har sin huvudsakliga verksamhet förlagd i de östra delarna av Valpolicella. Vingårdarna ligger runt Colognola ai Colli i Val d´Illasi området. Dom har också vingårdar i Soaveområdet och ett samarbete med några vingårdar i Bardolino.
I början på 1980-talet började dom ställa om sin verksamhet till en ekologisk produktion och i början på 1990-talet var alla vingårdar ekocertifierade.
Den här amaronen är gjord på 70% Corvina och 30% Rondinella. Druvorna får efter skörd ligga och torka mellan fem och sex månader. En ovanligt lång torkperiod.
Musten får jäsa mellan 25 och 35 dagar i ståltankar. Den får sedan ligga och mogna mellan tre och fyra år på barriquer av ek. Varje barrique testas regelbundet för att man ska veta vilka man ska använda och när det är dags för buteljering.

Doften är stor, kraftig och mäktig, dessvärre har den en kraftig ton av alkohol. Bakom alkoholen hittar vi mörk frukt, lite violer, örter och en stor portion fat.

I munnen får vi en explosion av smaker, som är kraftfulla och nästan får en att kippa efter andan.
Här är det mycket smaker fast inte allt på en gång utan de dyker upp i stora portioner par om par, men genomgående känns den höga alkoholen (17,5%).
Det börjar med körsbär i sprit och örter, går över till torkad frukt med stora mängder russin, för att så småningom landa i espressokaffe, kakao, violer, mineraler och inte minst en rejäl dos fat.
Syran är, som tur är, vital och skänker vinet friskhet. Tanninerna ytterst beskedliga. Eftersmaken är gigantisk lång.

Hustrun rynkar på näsan. Hon gillar inte portvin och den här amaronen har klara drag av portvin förstärkt med stor russinsmak. Hon vill hellre dricka något annat. Själv är jag en stor portvinsentusiast  och kan finna en viss fascination över den här amaronetypen, men just nu är vinet inte i full balans. Alkoholen slår igenom galet mycket, även om det lugnat ner sig lite dag tre. Den återstående flaska ska få ett par år i källaren innan jag rotar fram den.

Den som gillar portvin, stora uttryck och tål en del fat, så är den klart intressant. Låt den ligga något kanske t o m några år så frukt och alkohol samsas lite bättre.
Gillar du inte portvin och russin eller vill ha mer elegans och sirligare smaker, så välj någon annan amarone.

Betyg 4

Deras prestige amaraone Al teo även den från 2008, drack jag ett glas av i höstas. Den var betydligt mer välbalanserad.

2 kommentarer:

 1. Provade några osvavlade viner från Gino Fasoli som var rätt sympatiska. Enkla instegsviner men klart intressanta. Det här låter inte riktigt som min kopp te

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser att det finns några viner i beställningssortimentet från Gino Fasoli. Är det några av dom du provat? Låter intressant att prova något osvavlat.
   Jag tänkte faktiskt på dig när jag skrev bloggposten att detta hade Ingvar definitivt inte varit förtjust

   Radera