måndag 23 mars 2015

Vinet och Miljön. En föreläsning och vinprovning på Barrique med Britt Karlsson.

I torsdagskväll hade lite över tjugo personer hörsammat Göteborgs Vinhus och Barriques inbjudan om att får prova ett par viner och samtidigt få en föreläsning av Britt Karlsson från BKwine.
Ämnet var "Vinet och Miljön".
Mycket av föreläsningens innehåll går så klart att hitta i boken som Britt och Per har skrivit.
Jag läste den för något år sedan och använder den idag som uppslagsbok. Det finns saker som vi petiga alltid kan tycka borde varit utförligare. Boken ger en bra och intressant  genomgång av EU-regler och förklarar begrepp och skillnader i en ganska vildvuxen flora av åsiktsriktningar vad gäller ekologiska, biodynamiska, biologiska, organiska m fl odlingsmetoder.

Vintankar har varit husbehovsodlare sedan tidigt 1980-tal och medlem i FOBO 
(FöreningenOrganisk
BiologiskOdling) sedan dess.
Jag kan rekommendera boken till alla som har intresse av vin och miljö.

Britt är engagerad och fångar lyssnarnas intresse samt stimulerar åhörarna att ställa frågor.

Britt sekunderades av maken och fotografen Per.

EU.s regler för att kalla ett vin för ekovin bygger på fyra pelare.
1. Inga genmodifierade produkter
2. Inga herbicider (ogräsbekämpning)
3. Inga syntetiska kemikalier vid besprutning
4. Ingen konstgödsling

Det finns många fler regler som bl a max 6 kg koppar per ha.


Nu till vinerna vi provade. Vi började med två vita för att sedan pröva två röda.

Först ut var ett nya Zeeländskt vin på druvan Sauvignon blanc. Årgången är 2012. Priset på SB 191 kr.
Doften är väldigt mycket Sauvignon blanc: fläder, krusbär, nässlor och gräs. Nästan lite aromatisk.
Smaken är ren och frisk. Även i smaken hittar vi fläder, krusbär och nässlor. Lite lime och en del mineraler tar sig fram i eftersmaken. En bra syra noterar vi på pluskontot.
Betyg 3+



Vin nr två är gjort på druvan Chenin Blanc och kommer från Loiredalen. Jag drack faktiskt det här vinet i höstas på Barrique. Jag gillade det då och vad jag skrev hittar du här.
Ett mer komplext vin än det första.
Doften är väsentligt mycket mer återhållsam, trots detta känner vi tydliga inslag av gula äpplen, lite citrus och regnvåt grusgång.
Smaken är verkligen läcker med sin sköna blandning av gul frukt: äpplen, plommon, citrus.
En ordentlig omgång steniga mineraler samt en läcker eftersmak med små nätta örter och ett uns honung.
Betyg 4
Priset på "Bolaget" är 189 kr och det för årgång 2011.


Nu till de två röda vinerna.

Det första var ett rödvin från Jura, som väckte en del uppmärksamhet då det lanserades i februari tidigare i år. Vinet tog omgående slut, men importören fick fatt på några hundra flaskor ytterligare, så för den som önskar finns det ett websaldo på 87 flaskor just nu samt några flaskor på utvalda "Bolag" i Stockholm och Gbg. Priset är 181 kr.

Årgången är 2009. Druvan är Pinot Noir till 100%.
Till en början är såväl doft som smak inte bara återhållsamma utan rejält knutna. Hur kunde det här vinet väcka sådant intresse? Den frågan infinner sig omedelbart . Efterhand dyker det ändå upp lite som gör att jag förstår att det här vinet behöver några år i källaren alternativt rejält med luftning. Det som jag då anar gör att jag är nyfiken på hur de två flaskor jag inhandlat ska utveckla sig.
Det finns en försiktig doft av körsbär och lite andra röda bär samt aningens örter/kryddor.
I munnen är vinet stramt som attans. Ordentligt med syra och tanniner som hugger. Jag lämnar en slatt i glaset som jag dricker till min mat. En hel del har hänt, utan att ha öppnat sig helt så står dörren på glänt med en samling röda bär: körsbär, tranbär, lingon och jordgubbar. Här finns en ordentlig grabbnäve örter och någon liten blommighet. Syran är fortfarande rejäl med toner av röda äpplen och lingon, men inte riktigt lika ansträngande som i början. Tanninerna har lugnat ner sig något, men biter ändå rejält i tunga och gom.
Det finns något som gör mig förhoppningsfull inför framtiden, bara vinet får lite tid på sig.
Idag blir betyget.
Betyg 3+


Kvällens sista vin var en mycket trevlig bekantskap från Beaujolais och området Moulin-a-Vent. Druvan är Gamay till 100%.
Även detta vin känns väldigt ungt. Det är hyfsat slankt och med en viss stramhet.
En fin lättsam röd frukt av jordgubbar, lite smultron, körsbär och nypon. Bakom den röda frukten finns också ett litet mörkare drag. Lite finmalda örter och en trevlig mineralitet tar vinet vidare på uppskattningstrappan.


Syran är frisk och ger vinet den där önskvärda friskheten. Tanninerna tar för sig riktigt hyfsat, men på ett behagfullt sätt.
Vi gillar det här vinet. Inte bara gillar. Det var riktigt gott.
Betyg 4

På "Bolaget" kostar vinet 221 kr. Det verkar endast finnas ett par flaskor i Malmö(Hansa).
Vintankar tänker köpa så fort den nya årgången når SB.

Vi drack för sex veckor sedan ett annat vin från det här området som vi också uppskattade. Du kan läsa om det här.
Det är nog dags för oss att utforska Moulin-a-Vent lite noggrannare.







Jag avslutade kvällen med en tapasbricka. En riktigt god sådan. Hummersoppan som ingick finns det bara ett ord för VÄRLDSKLASS.
De övriga smakbitarna föll Vintankar verkligen i smaken. Vi drack ett glas rött vin, som också gjorde ett positivt intryck på oss.

Det här vinet är gjort på 90%  Cabernet Sauvignon och 10% Tempranillo från en vingård runt Montblanc, Conca de Barberá i Katalonien.
Producenten Mas Foraster är en liten familjeägd producent. Vinstockarna är knappt trettio år gamla. Vinet har fått runt 18 månader på nya fat av fransk ek.

Färgen är riktigt mörk nästan blåsvart.
Det doftar av mörka bär främst svarta vinbär, kryddor, jord och en del fat.
I munnen är det ett mjukt och runt vin med solvarm frukt. Rätt så kraftigt. Bra syra och snälla, lite avrundade tanniner. Eftersmaken är tämligen lång och där märks förutom den mörka frukten och kryddorna en del fat. Jag upplever inte faten  speciellt påträngande, utan mer att de tillför vinet en viss komplexitet.

Betyg 4

Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 301 kr.

En härlig kväll, där jag hade trevliga vinintresserade människor vid mitt bord. Det här med ekovin är något som kommer att växa och det finns all anledning att återkomma till ämnet. Är detta något som du är intresserad av, så ska du absolut skaffa dig boken "Vinet och Miljön".

Slutligen ett stort tack till Rolf och hans personal på Barrique. Fantastisk mat, utmärkt service och vänligt bemötande, där man som gäst alltid känner sig i centrum.

4 kommentarer:

  1. Chateau d'Arlay blir bara bättre med ålder. Jag var på Thörnströms kök då bara deras viner serverades till maten. Den röda från 1980 var absolut underbar. Så spara flaskorna så länge du kan. Deras vita viner utvecklas också spännande men då krävs en lite mer välvillig inställning (som att tång är en spännande doft, tex).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar.
      Jag lägger mina flaskor längst in i källaren, sedan får vi se hur stark karaktär jag har eller när nyfikenheten tar över!

      Radera
  2. Trevligt att träffas! Det var en lustig samling viner, av dramatiskt olika karaktär. Kul blanding.

    -Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det var trevligt att ses.
      Håller med dig om att det verkligen var viner med olika karaktär. Det visar väl också att det här med ekoviner har dykt upp lite varstans och förmodligen har trenden bara startat.
      Jag har som du säkert noterat en förkärlek till italienska viner. Jag stöter på allt fler odlare där som har ställt om eller håller på att ställa om, men också de som inte tycker sig har råd med administrationen, men lever efter ekoreglerna ändå.
      Precis som Britt påpekade är huvudskälet att själva slippa från hanteringen av "gifter".

      Radera