tisdag 3 mars 2015

Esegesi 2009. En blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot från Trentino.

Det var dags att testa den nya årgången (för mig) av vinet Esegesi. En blandning på Cabernet Sauvignon och Merlot. Vad jag tyckte om 2008:an hittar du här.
Det finns ett väldigt trevligt reportage om ett möte med Eugenio Rosi, mannen bakom vinet, på bloggen Billigt Vin.

Tillverkaren Eugenio Rosi har sin verksamhet runt Calliano i Trentino. I den vackra Vallagarina dalen. Ungefär 6 ha vingårdar förfogar han över. Tänk dig nordspetsen på Gardasjön och så ett par mil nordost. Du passerar den trevliga staden Rovereto (med ett konstmuseum väl värt att besöka). Odlingarna har varit ekologiska i mer än ett decennium.
Esegesi är som jag skrev i inledningen en blandning på druvorna Cabernet Sauvingnon och Merlot. CS dominerar med 70-80 procent.


Esegesi är grekiska och betyder tolkning. Det här vinet ska kanske ses som Rosis tolkning av Bordeaux.
Vi dricker vinet under två dagar. Visst är vinet bra redan första dagen, men dag två är det alldeles lysande.
Direkt efter upphällningen är det en försiktig doft, som letar sig fram till oss. Redan efter någon halvtimma i glasen har doften tilltagit och blivit mera tydlig. Till en början finns det en mörk och dov ton av jordkällare, cigarrlåda och läder. Efterhand gör den mörka frukten sig mer gällande och då i form av skogsbär, svarta vinbär och blå plommon. Vi gör tummen upp.

I munnen är vinet inte lika diskret, men det behöver någon halvtimma i glasen för att bjuda upp.
Det första intrycket är att vinet är lite stramt kanske något kärvt. Till vår måltid den första dagen försvinner  kärvheten. Dag två är den som bortblåst. Tanniner finns där hela tiden, men dag två har dessa blivit väldigt mjuka och lena.
Det finns en härlig mörk fruktkompott. Ju längre vinet är i glasen desto mer svarta vinbär kommer det fram. Lite örter, subtila, steniga mineraler, cederträ och lite lätta toner av fat noterar vi. Framför allt i den hyggligt långa eftersmaken.
Det finns en värme i frukten, som balanseras på ett sofistikerat sätt med en syra som skänker friskhet.
Månne har alpvinden svept ner över kullarna i Vallagarinadalen.

Gott så det förslår!

Dessvärre är det ingen svensk importör som upptäckt det här vinet, så det finns inte tillgängligt i Systembolagets sortiment. För oss på den västra sidan av landet och som med jämna mellanrum tar oss till Köpenhamn är det inget problem. Vi svänger bara in Torvegade 28 och butiken Cibi e Vini.

Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar