tisdag 10 mars 2015

2009 Campo Leòn, Latium Morini

Ingen CL-fotboll i förra veckan. Suget i amaronetarmen tog i så att vi plockade upp en flaska amarone för att avnjutas till helgen. En favorit som vi skrivit om tidigare bl a om 2005.an här och om 2006:an här. Vi har kvar flaskor av årgång 2006, men missat köp av årgång 2007 och 2008. Det här är den första 2009:a vi öppnar.
Producenten Latium Morini håller till i de östra delarna av Valpolicella, någon mil söder om Mezzane di Sotto i Valle d´Illasi. Här ligger amaroneproducenterna tätt Corte Sant Alda, Tenuta Sant Antonio, Massimago, Roccolo Grassi m fl. Det är som gjort för en cykelrunda.
Här har det sedan romartiden odlats olivträd, vindruvor, fruktträd m m.
Vinet är gjort på 70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Oseleta. Druvorna kommer från ett flertal vingårdar, som familjen äger, belägna i Mezzane, Illasi, Tregnago och Grezzana.  Druvorna torkas i 100 till 120 dagar. Vinet får mogna i ca 30 månader på 350 l ekfat, för att slutligen få mellan åtta och tio månader på flaska innan det är moget för marknaden.

Vinet känns fortfarande väldigt ungt.
I doften hittar vi de obligatoriska körsbären, den torkade frukten, örterna och lite fat. En typsik amaronedoft. Visst är doften kraftig, men inte lika gigantisk som i de 05.or och 06:or jag druckit.

I munnen märks ungdomligheten ännu tydligare. Det är den lite markantare syran tillsammans med ännu inte avrundade tanniner och inte fullt utvecklade smaker som ger det ungdomliga intrycket. Ändå ät det gott. Ja, t o m riktigt gott.
Det som imponerar är den fina och välavvägda balansen mellan söta, mörka körsbär, torkad frukt, örter och fat. Alkoholen på 16,5% är redan nu helt uppfångad av frukten. Eftersmaken är riktigt lång, där lite russin, mörk choklad och aningens lakrits smyger sig fram.
En bra amarone idag som kommer att bli ännu bättre, med något år i ryggläge.

Betyg 4+

Nu kostar vinet 303 kr på "Bolaget" och det är årgång 2010 som säljs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar