onsdag 18 mars 2015

2009 Guidalberto.

I förra veckan, när hustrun vägrade dricka "Portvinsamaronen", fick hon som kompensation ett glas av det här vinet. Jag var naturligtvis tvungen att själv testa av den. Den fick också bli vårt lilla bidrag till middagen i Skummeslöv.

Det har gått mer än tre år sedan jag senast drack det här vinet. Hyllningen då kan du läsa om här.

Producent är Tenuta San Guido. Sassicaia är deras prestigevin och går lös på 1 097 kr på "Bolaget". Lite väl häftigt för Vintankars plånbok, så vi får hålla tillgodo med deras andra vin "Guidalberto", som är 800 kr billigare.
Vinet är gjort på druvorna Cabernet Sauvignon 60% och Merlot 40%. Druvorna kommer från en 50 ha stor vingård kring Bolgheri i västra Toscana.
Jäsning och skalmaceration sker i cirka två veckor på ståltankar. Vinet får sedan mogna till sig runt 15 månader på huvudsakligen franska barriquer och en liten andel amerikanska ekfat om 225 l.

Färgen är väldigt mörk och kompakt. Den går i en blåröd nyans.

Vi möts av en doft, där det första som möter oss är en dov ton av läder, stall och jord. Strax därpå ansluter en mörk frukt bestående av körsbär, skogsbär, en anstrykning av svarta vinbär och blåa plommon. Inslaget av örter blir tydligare ju längre kvällen går.
I bakgrunden känns nyvässad blyertspenna och en del fat.

I munnen är det den mörka bärkompotten från doften som går igen. Örterna är mer påtagliga i smaken än vad vi kände i doften. Vinet är inte lika återhållsamt nu som det var för tre år sedan. Utan att vara fullt moget har det övergivit ungdomsstadiet, ändå finns det fortfarande en pigg och bra syra. Tanninerna är på väg att rundas av, men fortfarande tar de för sig på ett behagfullt sätt.
Eftersmaken är lång och här dyker det upp choklad, kaffe, mer mörk frukt, lite ek och aningens lakrits.

Ett mycket gott och trevligt vin i kategorin "Supertoscaner". Detta är ju en s k bordeauxblandning, men enligt oss betydligt godare än de Bordeauxviner runt 300 kr, som vi stöter på.

Betyg 4+

Årgång 2009 är sedan länge slut på "Bolaget". Det finns några flaskor kvar av årgång 2012, som kom i december. Websaldot är just nu 14 fl och i de tre stora städerna finns det några ströflaskor. Vintankar köpte några pavor strax innan jul, men vi har ännu inte testat den aktuella årgången.
Priset har gått upp med två kr till 297 kr jämfört med när vi köpte årgång 2009 för dryga tre år sedan.


2 kommentarer:

 1. Vi provade San Guido 2004 blint i förra veckan. Alla tyckte att skillnaden i pris inte stod upp mot upplevelsen. Alla hade dock Sassicaia som etta. Den hade en elegans som inte finns hos Guidalberto. Men den stod sig väl i sällskapet. La Difese var tyvärr "korkskadad".

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar.
  Intressant! Ett vin som är 800 kr dyrare bör så klart upplevas som ett bättre vin, men frågan är om det är värt de 800 kronorna.
  Svaret har du lämnat, om jag förstått dig rätt.
  Själv har jag aldrig smakat vare sig Sassicaia eller Ornellaia, men väl deras andra vin. I båda fallen har dessa varit dessa fantastiska viner.

  SvaraRadera