fredag 27 mars 2015

2013 Chardonnay, Domaine du Pélican. Ett vin från Jura

Vi drack till söndagens fisk, rödtungarullader med räkor och pressad potatis, en chardonnay från Jura. Det har genom åren inte blivit så många viner från Jura för oss på Vintankar, men vi har svepts med i vågen av hyllningar från diverse bloggare.


Guillaume d´Angerville, en välrenommerad producent i Bourgogne, som förvärvade två vingårdar om vardera 5 ha i Jura för några år sedan. Det var dels från Chateau de Savannes och dels Le Grand Couroulet. Båda gårdarna går numera under namnet Domaine du Pélican. Gårdarna i Jura liksom de i Bourgogne drivs enligt biodynamiska principer. Klickar du på den här länken, så får du lite mer om den storyn.

Det här är ett ungt vin som inte riktigt vill släppa loss. Visst kan vi hitta lite citrus, gröna äpplen, aningens vita blommor och mineraler i såväl doft som smak.

Visst är syran ungdomligt frisk, men det räcker inte riktigt ända fram.Det finns ett tydlig inslag av ek t om i lite rostad form, som gör att vinet leds in i fållan av mer ordinära chardonnayer.

Nu låter jag kanske väl dyster och negativ, vilket kan bero på att mina förväntningar var ganska höga.
Lite positivt ändå. Det finns en mineralitet som är tilltalande och som signalerar lite klass.

Betyg 3+

Vinet är rapporterat som slutsålt. Någon enstaka flaska verkar finnas kvar, om man nu kan lita på saldobesked som lämnas SB:s hemsida.
Priset 289 kr känns väl högt, framförallt med tanke hur vinet presterade den här kvällen.

De återstående två flaskorna i vår vinkällare får ligga till sig i ett par år, så får vi se om det händer något. Jag har väl inte så jättestora förhoppningar om detta.


2 kommentarer:

  1. Trist. Köpte en flaska av den här, skall bli spännande att prova...

    SvaraRadera
  2. Det ska bli intressant att ta del av din uppfattning.

    SvaraRadera