måndag 2 mars 2015

Veckans amarone. Tommasi 2005.

Nya kvartsfinaler och en ny flaska amarone ur källaren. Ny och ny förresten. Det blev en 2005:a. En årgång som betraktas som medelmåttig och inget för långlagring.
I höstas drack jag den senaste årgången dvs 2011. Den kändes väldigt ung. Vad jag tyckte samt lite om producenten hittar du här. Det är med stor nyfikenhet vi drar korken ur den här på tisdagskvällen. Häller upp två glas (Orrefors Primeur Difference) två timmar innan avspark. På med korken och så blir det två nya glas till onsdagens matcher.

Den här amaronen är gjord på druvorna Corvina 50%, Rondinella 30%, Corvinone 15% och Oseleta 5%. Druvorna har fått torka i ca fyra/ fem månader. Vinet har fått ligga runt tre år på stora ekfat (35hl) av slavonsk ek. Slutligen får vinet vila upp sig ett år på flaska innan det är redo för marknaden.
2005:an liksom 2011:an går i en lite lättare stil

Färgen är mörkt rubinröd.

En tydlig doft av körsbär, torkad frukt (inte så mycket russin), kryddor, läder och en del fat kan vi notera. Doften är tydlig utan att vara övertydlig, men ändå typiskt amaronelik. Här finns inga doftspår av någon alkohol (15%).I munnen får vi ett amaronevin som inte är så kraftfullt och tungt utan snarare lite lättsamt, i den mån en amarone kan vara lättsam.
De karaktäristiska amaronedragen finns där, som körsbär, torkad frukt, örter, lakrits och kakao. Direkt efter upphällningen dominerade örterna. Vinet behövde någon timma i glasen innan den trevliga och härliga mörka frukten kunde slå sig fram. Det finns en hygglig komplexitet i smaken. Eftersmaken är som sig bör lång och den torkade frukten och den mörka chokladen tar här en större plats.
Jämfört med 2011:an så märks åldern med att smakerna är mer mogna, tanninerna väsentligt avrundade och därmed ett mjukare vin, men samtidigt finns den bra syran som ger vinet friskhet. Fatinslagen finns där fortfarande, men har integrerats med frukten på ett bra sätt.

Vi provade vinet under två dagar och det höll ihop bra. Kanske något mjukare och mer utvecklade smaker dag två.

En bra och trevlig amarone. Jag tror inte 2005:an kommer att utvecklas så mycket mer. Den är nog nära sin topp och det räcker långt.

Betyg 4

På "Bolaget" är det årgång 2011 som finns och till priset 289 kr.
Hur jag upplevde den kan du läsa om här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar