måndag 30 mars 2015

Två champagner som aperitif.

Vi hälsade våra gäster i lördags välkomna med två lite enklare champagner.
Först ut blev en Blanc de Blancs d v s en champagne gjort på endast druvan Chardonnay från det stora kooperativet Champagne de Saint Gall. Runt 1 860 odlare som förfogar över 1 200 ha vinodlingar varav 1 000 ha med druvan Chardonnay. 12 produktionsenheter som gör runt 12 miljoner flaskor. Ja, där var det lite fakta om denna jätte.
Vinet har jäst på ståltankar och sedan legat runt fem år på jästfällningen i flaskan innan det degorgerades. Degorgering är den process då man tar bort jästsedimenten i champagneflaskan och försluter flaskan med den "riktiga" champagnekorken. Vill du läsa mer om detta så klickar du här.

Ett ungt och fräscht vint med en bra syra och fin balans. Det vilar en renhet över doft och smak, där de gröna äpplena, citrusen och mineralerna står i centrum. Visst är det torrt, men i en  aperitifvänlig stil. Hyggligt lång eftersmak med lite grapefrukt, mera mineraler och en viss blommighet.

Gott, lättdrucket och med en viss elegans.
Betyg 4-
Priset är 299 kr i "Bolagets" beställningssortiment.

Nästa champagne var även det en Blanc de Blancs. Detta är en champagne där 2/3 av druvorna kommer från 2011 och 1/3 från 2010.

En ekocertifierad producent från området Cotes du Perthois.

Denna är lite mer stram, lite enklare och något kortare i eftersmaken.
Vi känner gula äpplen och lite annan gul frukt i såväl doft som smak. Här finns mariekex och en del grapefrukt, framför allt i det lite kortare avslutet. En hygglig aperitifchampagne, visserligen enkel men ändå med sin egna charm.

Betyg 3+

Vi köpte den i höstas efter en provning med Franska Vinlistan. Vi betalade 265 kr per flaska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar