fredag 6 mars 2015

2009 Tai Rosso Riserva, Pialli.

Veckan som varit har bjudit på några härliga vårdagar. Snödroppar och krokusar har börjat visa upp sig. Därtill hade jag förmånen att i måndags och tisdags kunna vara hemma och njuta av det vackra vårvädret med härliga promenader.

Vi firar våren med att dra korken ur ett vin som inte kommit med i mitt excelark och som  jag upptäckte i en av källarens skrymslen. Vi närmare kontroll så provsmakade jag det här vinet i Köpenhamn på en provning som arrangerades av Carlo Merolli och Fabio Simoncini (Cibi e Vini).
Jag skrev om den provningen här.

Producent är Azienda Agricola Pialli. Vi befinner oss i utkanten av den lilla byn Barbarano. Vingården ligger på sydsidan av kullarna Colli Berici.Någon mil rakt söder om Vicenza.
Vinet är gjort på druvan, som idag har namnet Tai Rosso. Den var tidigare känd under namnet Tocai Rosso, men 2007 ändrades detta. I Venetien är det endast runt Vicenza som den odlas.
Pialli gör tre viner på den här druvan, dels det lite enklare vinet "Rosso Calbin", dels "Cio Bacaro" som är deras Riserva med 18 månader på stora ekfat s k Tonneaux och del toppvinet "Gregorio". Det senare framställs endast toppårgångar och då på torkade druvor som fått upp till tre års lagring på Tonneaux.
Det påstås att druvan Tai Rosso ska ha ett visst släktskap med den betydligt kändare druvan Grenache.
All odling sker enligt organiska principer.
Vi möts av en försiktig doft av mörka bär och lite lättsamma örter. Ingen stor och svulstig doft precis, mer försiktig och inkännande.


I munnen möts vi av en fin bärkompott av hallon, blåbär, björnbär och lite syrliga körsbär.
Här finns en trevlig ört och kryddblandning. Så här långt kan vi se vissa likheter med grenache, dock känns vinet lite slankare än många grenacheviner vi smakat.
I eftersmaken dyker det upp ett litet häftigt inslag av mineraler, som för våra tankar ner mot viner från Etnas sluttningar.

Ett riktigt gott vin för vardagligt bruk. Det här är inget för lagring. Det är gott nu och ska nog drickas inom något år.

Vi har en flaska kvar och den tar vi i sommar.

Vi köpte vinet hos Cibi e Vini för 135 DKK. Det verkar finnas flaskor kvar.

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar