onsdag 25 mars 2015

2009 Barbaresco Basarin, Punset

Vi drack förra året en alldeles underbar Barbaresco "Campo Quadro". Jag skrev om den här. Den fanns med i en laddning viner från producenten Punset, som jag inhandlade av Cibi e Vini vid ett av mina Köpenhamnsbesök förra året. Det har nu blivit dags att ta sig an den lite yngre Barbarescon Basarin.
Producenten Punset ligger på en kulle som överblickar byn Neive. Idag drivs verksamheten av Marina Marcarino. Redan på 1980-talet började hon ställa om verksamheten till organisk/biologisk odling.

Punset äger en 4 ha stor vingård i Basarin. Druvan i det här vinet är så klart Nebbiolo till 100%. I årgång 2009 har hon tillfört druvor från en vingård i San Cristoforo.
Druvorna handplockas. Pressas, spontan jäsning av must och skal i upp till fem veckor på tankar av cement. Beroende på årgång så får vinet ligga till sig i minst 18 månader, någon gång upp till tre år, på medelstora fat av slavonsk ek. Den exakta tiden beror på årgången.

Inte alls lika öppet och välkomnande som "Campo Quadro". Mer stramt och lite tuffare tanniner, men så är det också fem år yngre.
Färgen är ljust rubinröd, nästan transparent.
Doften börjar med lite mörk frukt men ju längre vinet är i glasen, desto rödare känns den.
Plommon, blyertspenna, läder och så dyker skogsbär, örter och en lätt blommighet upp

I munnen känns vinet betydligt kraftigare och lite tuffare än "Campo Quadro". Det är så att både syrorna och tanninerna har ansvaret för detta.
Inget fel i detta. Det är bara ett bevis på vinmakarens skicklighet att utifrån samma druvor, visserligen från olika vingårdslägen, göra olika viner.
Vi hittar en fin bärkompott av körsbär (lite syrliga), nypon, hallon, lingon och lite tranbär. Detta kompletteras med försiktiga örter och en lätt balsamicoton.
Eftersmaken är hyfsat lång och där tillkommer såväl blommor (rosor/viol) som mineraler.

Ett gott vin som gör sig bäst i sällskap till lite rustikare mat.

Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar