tisdag 17 mars 2015

Först Louisiana och sedan bortamatch i Skummeslöv med Champagnefynd

Vintankar brukar någon gång om året gör en utflykt till dom goda vännerna O och R i Skummeslöv.
Vi når de sydliga delarna av Halland vi tiotiden och bjuds på en förträfflig fika. Vi ställer sedan kosan söderut för att via Helsingborg-Helsingör nå fram till Humlebaek.

Några smörrebröd och en "Klassiker" senare promenerar vi ner till Louisiana.
Vi fick se två riktigt bra och engagerande utställningar. Den ena med Paula Modersohn-Becker och den andra av fotografen Richard Mosse. Den som har möjlighet tycker jag absolut ska passa på att se dessa.
På kvällen var vi tillbaks i Skummeslöv. O plockar fram en flaska bubbel, som han och R inhandlat i höstas då dom besökte Champagne. Just den här champagnen skrev GP:s vinjournalist Thomaz Grehn mycket positivt om i en artikel för några år sedan. Du kan läsa om hans äventyr i byn Rouvres-les-Vignes här.
Åter till kvällens champagne. En champagne från vinbonden Joel Falmet, som förfogar över ca 6,5 ha vinmark. Årsproduktionen ligger runt 12 000 flaskor. Det är en familjeegendom som gått vidare i släktled till släktled. Pinot Noir står för runt 70% av odlingarna och de resterande 30 procenten delas lika mellan Chardonnay och Pinot Meunier.
Jag googlar mig fram till att dom gör fem olika cuvéer.
Av Grande Réserve gör dom ca 2 500 flaskor och här kommer druvorna från deras äldsta vinstockar.
I den här cuvéen är det nästan enbart Pinot Noir från ett par olika årgångar som använts. Vinet har legat på sin jästfällning i över 10 år.
En underbart god champagne, som kostade ofattbara 19 euro på plats. Inget annat än ett fynd!

I glasen får vi en champagne med en guldgul färg med lite rödlätta stråk. Massor av små, fina bubblor.
Doften är frisk och domineras av röda äpplen.
Smaken är komplex. Precis som i doften är det första vi noterar röda äpplen. Efterhand dyker det upp mer röda bär i form av smultron, lite jordgubbar och även någon lätt hallonsmak. Mariekex och lite lätta inslag av citrus som blodapelsin/blodgrape. I eftersmaken, som är riktigt lång, blir de röda äpplena mer åt det gula hållet med något som påminner om bokna äpplen.
Så gott! Så läckert!
Det är bara att tacka Thomaz Grehn för hans artikel i GP 2013, som gjorde att O fick fokus på den här odlaren och som gjorde att Vintankar fick vara med och dela en flaska.
Vi måste till Champagne och till Joel Falmet.

Betyg 5-


Vi drack, till en underbar entrecote, ett rött vin från Portugal, som jag aldrig smakat.
2007 Ramos ex Animo
Producent är Joao Portugal Ramos. En legendarisk vinmakare med massor av utmärkelser. Idag är han en av de stora vinproducenterna i Portugal med över 100 ha vingårdar. I Sverige är han känd för mannen bakom försäljningssuccén Vila Santa.


Vinet är gjort på en blandning av druvorna Trincadeira, Aragones, Alicante Buschet och Cabernet Sauvignon, som kommer från vinområdet Alentejo.
All jäsning har skett i franska ekfat. Vinet har fått ligga till sig i ca tolv månader på små franska ekfat.
Det här är ett moget vin. Mjukt och runt och med en trevlig mörk bärkompott, aningens örter och ett välbalanserat inslag av fat. Det finns en klart bra syra, som ser till att vinet har en skön friskhet. Tanninerna finns där och är alldeles sammetslena. Lång eftersmak med en trevlig fruktsötma, kakao och en lätt touch av svarta vinbär.
Det satt perfekt till vår köttbit  och underbara sallad.

Betyg 4

Vinet finns i beställningssortimentet och kostar då 339 kr.




Kvällen avslutades med en Marc till kaffet. En riktigt anständig sådan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar