söndag 8 mars 2015

2009 Pinot Noir Calera

Någon gång emellanåt blir vi sugna på lite Pinot Noir. Vi har väldigt svårt att hitta rätt bland Bourgogne-viner, så det har ofta blivit vin från Nya Zeeland eller USA. I vår källare har vi alltid ett par flaskor liggandes av våra favoriter. Till den kategorin hör Calera. Vi drack för tre år sedan årgång 2007. Nu är det alltså dags för 09:an.
Calera grundades 1975 av Josh Jensen, och det första vinet producerades av köpta druvor. Från 1975 och framåt planterades druvor och vineriet byggdes upp. Calera är det spanska ordet för kalkstenskölna. Nära vingårdarna finns ett gammalt kalkbrott med en bevarad kölna. Denna kölna syns också på vinernas etiketter.
Central Coast är ett AVA (American Viticultural Area) som sträcker sig från söder om San Fransisco, till norr om Los Angeles, i Kalifornien. Central Coast omfattar bland annat Monterey, San Luis Opisbo och Santa Barbara county.

Detta är deras enklaste PN-variant. Det man ibland kallar för instegsvin. Druvorna kommer från nio olika vingårdslägen. Ovan ser du baksidesetiketten och då ser du från vilka vingårdar druvorna är hämtade.

Färgen har en granatäppleröd nyans. Transparent.

Vi möts en ganska typisk pinotdoft. Här finns röda bär, kryddor, lite våt jord och en lätt pust av ekfat.

I munnen får vi ett vin med en fin bärig och fruktig smak: hallon, jordgubbar och körsbär. Syran är fortfarande vital och för tankarna åt röda vinbär.
Här finns också den typiska pinotkryddningen. Inte stor och svulstig, utan mer försiktigt elegant och underordnad frukten.
Lite fjäderlätta, väl avrundade tanniner finns där hela tiden.
I eftersmaken som är av medellängd noterar vi kakao och lakrits, som balanseras på ett behagfullt sätt mot frukten och kryddorna.
Det här är bra. Gott och drickvänligt!

Betyg 4

Här behöver man inte vara rädd för dålig kork.
Denna glasvariant stöter man på då och då!

Vår flaska är köpt för 199 kr för ett par år sedan.
På bolaget är det nu årgång 2012 som säljs. Priset har gått upp till 225 kr.

Vi kommer att fylla på vårt lager!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar