måndag 28 maj 2012

Gran Reserva, Reserva, Crianza, Montecillo

Lördagskvällen tillbringade vi med de goda vännerna G och LM. LM hade lagat till en lammfärslåda med potatis, aubergine, squash och lammfärs så klart. Allt mycket gott kryddat.
Vi startar med en vinprovning. Vår sed är att värden har valt ut tre viner och gästerna har med sig ett vin.
LM hade för ett antal år sedan inhandlat tre riojor på Kastrup. Alla från tillverkaren Montecillo. Det blev en Gran Reserva, en Reserva och en Crianza. Visserligen var de från olika år, men ändå spännande att jämföra.


Crianza – vin som fatlagrats i minst tolv månader och som inte får komma ut på marknaden före början av det tredje året efter skörden
Reserva – vin som måste lagras i minst tre år innan det ges ut, åtminstone ett av dessa år i ektunna. Får inte komma ut på marknaden före det fjärde året efter skörden.
Gran reserva – vin som legat två år på tunna och tre år på flaska eller vice versa och som inte kommer ut på marknaden före det sjätte året efter skörden.

På 90-talet var vi riojafans, precis som så många andra svenskar . De senaste fem åren har det endast blivit ett fåtal flaskor. Montecillo har vi alltid hållit högt och det är faktiskt den senaste riojan vi drack. LM lekte lite blindbock med oss. Några egentliga ledtrådar fick vi inte. Jag har oerhört svårt att träffa rätt vid blindprovningar. Hustrun var ganska tidigt inne på Rioja. Det tog betydligt längre tid för mig, men genom uteslutningsmetoden, så blev det till slut tempranillo och Rioja.Vi var alla överens om att vi saknade såväl dilltonen och tydlig vaniljsmak, vilket gjorde att det tog lite tid att landa rätt.

1996 Gran Reserva.

I början av 2011 drack vi en GR från Montecillo. Det var en 2003:a och vi ställde oss frågan: "varför dricker vi inte mer av detta". Lite mer av våra intryck kan du läsa här. Åter till kvällens vin. Doften är tilltalande. Vi känner mörka bär, lite trevlig matkällare, läder och lite finstämda kryddor. Smaken är fylld av mogna, mörka bär (blåbär, björnsbär, slånbär). Mjuk på ett sätt, men ändå med pigga tanniner. I den medellånga eftersmaken kommer kryddorna fram liksom de mörka körsbären. Lite läder och cederträ noterar vi också. En riktigt god rioja som klarat de sexton åren alldeles utmärkt. Bra nära sin topp just nu.
Enligt Systembolagets hemsida är det fortfarande årgång 2003 som gäller. Fast nu i beställningssortimentet från 1 juni och då till priset 199 kr. 2003 har ju funnits i flera år i BS, så nog borde den byta årgång om den börjar säljas 1 juni.

Betyg 4.

 

1998 Reserva.
Doften är inte lika markant som i Gran Reservan, men ändå tydlig. De mörka bären och kryddorna är vinets signum. Lite inslag av plommon och en viss läderton kan vi också notera. Väldigt svagt anar vi oss till lite cederträ. Smaken. De mörka bären kommer igen tillsammans med de mörkblå plommonen. Tydliga kryddor förstärker smakintrycket. Tanninerna är väl avrundade. Tydliga men mjuka och finstämda. Medellång eftersmak, där den mörka frukten och kryddorna spelar huvudrollen. Den här reservan är inte så långt efter Gran Reservan. GR är lite mjukarare, mer väl strukturerad och komplex. Det är dock inga stora skillnader, även om det kanske verkar så när jag sätter ord på intrycken.
På SB:s hemsida är Reservan markerad som slutsåld. Den kostade 149 kr och den senaste årgången var 2006.

Betyg 4-


2000 Crianza

tDen senaste riojan vi drack var faktiskt just en Crianza från Montecillo. Det var årgång 2008 och vad vi tyckte om den kan du läsa här.  Detta var kvällens svagaste nummer. Den har nog passerat sin topp redan för ett par år sedan. Inte så att den smakar dåligt utan den kändes väldigt tunn och lite trist. Det finns en liten svag doft av mörka bär och kanske lite plommon. Smaken är tunn, men visst finns här lite mörka bär. Inte mycket till eftersmak som dessutom är kort.
Slutsatsen är att detta vin ska drickas ungt. Det är då ett trevligt, enkelt, okomplicerat vi. Det är fortfarande årgång 2008 som säljs på bolaget för 79 kr.

Årgång 2000 som vi drack den här kvällen kan endast få ett knappt godkänt men inte mer.

Betyg 2


2 kommentarer:

  1. Rolig provning som visar på att vissa viner helt enkelt ska konsumeras unga. Har några GR:or (01 och 03) i källaren men de får gott ligga till sig lite.

    Har dessutom några 81:or, dessa borde dock vara fullmogna :) Annars är väl det styrkan med Montecillo, avsaknad av dill och vanilj och närvaro av struktur.

    Mvh David

    SvaraRadera
  2. David!
    Visst är det så att vissa viner ska drickas unga. Smakpreferenserna spelar som alltid roll. I mitt fall har det blivit så att jag alltmer föredrar unga viner utom när det gäller amarone.
    Din 81:or ser jag fram emot att få läsa om!!

    SvaraRadera