fredag 23 december 2016

Veckans Amarone: 2006 Musella Riserva

Det är endast ett par dagar till jul. Ute är det flera plusgrader. Snö är inte att tänka på. Här råder grått och mörker. Tack och lov så kan vi skaffa lite solsken från Italien. Vi har under den gångna veckan öppnat vår sista flaska av det här vinet. En riktigt bra Amarone från en toppårgång. Jag gärna haft fler flaskor av den här amaronen i källaren.
Vi befinner oss i de östra delarna av Valpolicella, ca 20 min bilresa öserut från Verona. Azienda Agricola Musella, som det fullständiga namnet är, ägs och drivs idag av Emilio Pasqua, dottern Maddalena och vinmakaren Enrico Raber. Totalt omfattar gården 400 ha, varav 40 ha är vingårdar och resten är park- och skogsområden. Vingårdarna är fördelade på tre olika lägen (Monte del Drago, Perlar och Palazzina).
2008 påbörjades arbetet mot att ställa om till ekologisk och biodynamisk odling. Från och med skörden 2014 så är Musella certifierade för både ekologisk odling enligt ECOCERT och biodynamisk odling enligt DEMETER.
Dom gör tre olika amarone, en ripasso, en superiore, en recioto, ett rosévin på 100% corvina, ett vitt vin på 90% garganega och ett rött vin på lika delar corvina och carbernet sauvignon. Av dessa finns Supriore, Ripasso, Amarone Riserva, Recioto samt Rosé del Drago på Systembolaget (inkl beställningssortimentet).
Amaronen som finns i Sverige är deras Riserva. Den är gjord på  70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Osoleta. 

Detta är en riktigt bra och lite kraftfullare amarone. I doften finns det en amaronetypisk mörk doft med körsbär och blåa plommon som främsta attribut, men visst lite torkad frukt, lättsamma fat och aningens örter kan vi också nosa oss till.

När vi drack den här amaronen  för tre år sedan hyllade vi den rejält. Det fanns bara en sak vi var lite obekväma med och det var den alkoholton som vi noterade. Idag finns inte spår av detta vare sig i doft eller smak. Just nu är 2006:an inne i en underbar drickfas.
En rätt så kraftfull fruktsmak med söta, mörka körsbär, skogsbär, katrinplommon, torkad frukt med tydliga russin (utan att russintonen blir alltför närgången) ligger i lager på lager. Inslaget av kryddor och örter är tydligt. Vinet har fortfarande en fin och bra syra och tillsammans med mjuka, men ändå klart noterbara tanniner får Musella Riserva 2006 en bra ryggrad att förlita sig på. De här senare attributen kan nog läggas på den relativt höga dosen Oseleta(10%).
Eftersmaken är lång och fylld med torkad frukt, söta körsbär, mörk choklad, lite espressokaffe och unset gräddkola. Den där lilla bitterheten som ska finnas i en riktigt bra amarones eftersmak finns här och för våra tankar till körsbärskärnor och högkvalitativ riktigt mörk choklad.

Vinet har utvecklats på ett sätt som jag både trodde och hoppades på. Du som har någon 2006:a hemma rekommenderas att dra korken ur en flaska i närtid. Så mycket bättre känns tveksamt om den kan bli, men det är ingen panik. Den kommer att hålla den här nivån de närmaste åren. En reflektion jag gör efter att under 2016 druckit ett flertal 06:or och 07:or är att 2007:orna ska nog drickas upp före 2006:orna. Från början tyckte jag att årgångarna 2006 och 2007 båda var helt fantastiska, så håller jag idag 2006 som den bättre av de här två årgångarna.

Betyg 4++

Idag är det årgång 2009 som gäller på Systembolaget. Priset är 349 kr. Visst är det så att jag lagt en order på ett par flaskor. Kändes ganska självklart efter att ha druckit ur 2006:an

Ibland kan man på vissa amaroneflaskor se en guldfärgad etikett med ett stort A. Detta markerar ett medlemskap i Amarone Families. Nedan finns ett utdrag ur deras programförklaring.

AMARONE FAMILIES
are the guardians of tradition for this great wine, exploiting invaluable experience reaped over years of producing Amarone. They influence the success of Amarone on international markets with their commitment to quality and innovation and their presence on these markets.

Allegrini, Begali, Brigaldara, Guerrieri Rizzardi, Masi, Musella, Speri, Tedeschi, Tenuta Sant’Antonio, Tommasi, Venturini, Zenato.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar