Vintankar åkte ner någon dag tidigare tillsammans med några goda vänner för att få chansen att ägna Barcelona lite mer uppmärksamhet. De rena turistmålen lämnar vi därhän, utan vi kommer i det här inlägget att ägna oss åt de restauranger och tapasbarer vi besökte.
Samtliga dagar i Barcelona bodde vi på H10 universitat. Ett stenkast från Plaza de Catalunya. Kanske inte jättestora rum, men trevliga, välstädade så klart, fina badrum och bra service. Frukosten var alldeles magnefik. Vi betalade 160 euro natten och vi bor där gärna igen.
Vi välkomnades med ett glas Cava i hotellobbyn, då vi anlände och checkade in. En helt OK Cava och ett trevligt bemötande tycker vi.
Första kvällen (tisdag) åt vi på tapasbaren Telefèric. Dom har ett par olika ställen i Barcelona. Vi valde det stället som låg närmast vårt hotel dvs på Plaça del Dr. Letamendi, 27
Enkel inredning, men fasligt goda tapas, hyfsat stort urval och trevligt prissatta. Vi lämnar en rekommendation. Vi drack två goda viner till detta.
2014 Crianza, Cruz de Alba
Tempranillo till 100% . 15 månader på barriquer av fransk ek.
1/3 nya, 1/3 ett år gamla och 1/3 två år gamla.
Visst finns här inslag från ekhanteringen, men ändå inte överdådigt på något sätt. Trevlig röd frukt, lite småkryddigt, steniga mineraler, några plommon. Bra syra och mjuka tanniner. Lättdrucket och faktiskt hyfsat gott.
Betyg 3
2015 Monastrell, Juan Gil
Ett vin från distriktet Jumilla i regionen Murcia. Vinet är gjort på druvan Monastrell, som vuxit på en vingård på 700 meters höjd över havet. Vinet har fått en kortare tid på ekfat.
Här finns en mörkare, solvarm frukt med trevliga inslag av örter och kryddor. Här är det mer tryck i smakerna. Inte alls så tokigt.
Betyg 3+
Så är den första kvällen till ända och en god natts sömn väntar oss.
Onsdagen ägnade vi oss åt att vandra runt i El Born.
Vi besökte saluhallen Mercat de Santa Caterina.
Tog först en kaffe vid 11-tiden. Vandrade runt i gränderna, besökte Picasso museet och återvände för lunch. Det blev calamares, stora räkor och lite andra fisk-tapas. Vi delade på en flaska Albarino.
Vi återvänder gärna hit!
2016 Remesal Pedra Blanca
Ungt och friskt. En hel del frukt, främst gula stenfrukter och gröna äpplen, men också lite citrus, steniga mineraler, örter och några vita sommarblommor i bakgrunden. Inte alls oävet och passade vår mat alldeles utmärkt.
Betyg 3
Vi promenerade förbi parlamentet. Fullt med poliser och reportrar utanför. Det var väl egentligen då vi passerade lite mer officiella byggnader som vi märkte något av konflikten mellan Centralmakten i Madrid och Kataloniens självständighetsivrare.
Vid incheckningen på Landvetter hade vi fått tipset att besöka den här tapasbaren. Så klart gjorde vi så. Här kan vi verkligen tala om ett hål i väggen. Litet och trångt. Massor av vin. En fin samling tapas.
Vi beställde ett glas av varje. Riktigt goda. Egentligen hade vi inte tänkt äta något, men ägardottern föreslog, på en riktigt hyfsad engelska, en specialare gjord på aprikoshalva i botten, fylld med fårost och en ansjovis på toppen. En kombination vi aldrig testat. Vi fick rådet att den ska tas i en tugga, så alla smakerna hamnar i gommen. Fantastiskt gott. Och Cava var det perfekta att dricka till, särskilt Brut Reserva.
Betyg 3+
Besök gärna det här lilla familjestället. Vi gör så vid nästa resa till Barcelona.
Det blev några timmars vila, men klockan 21 var det dags att träffa de andra deltagarna på vinresan. Vår första vinprovning ägde rum på Cachitos, en tapasrestaurang inte så långt ifrån hotellet.
Vi inledde som vanligt med lite Cava. Det blev Imperial från Gramona. Den här producenten besökte vi vår sista dag och Imperial är deras storsäljare.
En torr och frisk Cava med smaker av gröna äpplen, lite citrus, steniga mineraler och någon liten brödig ton.
Betyg 3
Det kommer om någon vecka ett blogginlägg från vårt fantastiskt trevliga besök hos Gramona.
Kvällen fortsatte med att vi provade tre vita viner. Alla tre var mycket trevliga och goda. Min favorit var As Sortes.
2015 As Sortes.
Ett vin från Rafael Palacios.
Verksamheten drog igång i Valdeorras 2004, då han köpte gamla vingårdar Han odlar där druvan Godello på terraserade vingårdar som ligger ca 600 m ö h. Geografiskt befinner vi oss i den sydvästra delen av Galicien.
Vingårdarnas höga läge, det svala klimatet och den långa växtsäsongen ger druvorna en stark koncentration och möjliggör viner med mer struktur. Ekologisk odling med inslag av biodynamiska principer.
Druvorna kommer från vinstockar som är mer än 40 år gamla. Vinet har fått jäsa på 500-liter stora fat av fransk ek och det har sedan fått vila upp sig i sju månader på samma ekfat.
Visst känner vi en touch från ekfatshanteringen i såväl doft som smak, men vi gillar just den där lilla läckra tonen. Här finns en hel del gula stenfrukter, ett tydligt inslag av örter, lite citrus, äpplen och en elegant ton av steniga mineraler. Vi gillar det här vinet, som vi tror kommer passa bra till många av de fiskrätter vi äter.
Betyg 4
Det lite lättare syskonvinet Lauro hade vi förmånen att dricka vid vårt besök på Arzak i San Sebastian för dryga tre år sedan.
Kvällens två andra viner:
2014 Ossian gjord på druvan Verdejo bjöd på fina mineraltoner, gula äpplen, örter och en sommaräng i bakgrunden. Inte så långt efter As Sortes i vår bok.
2015 Belondrade y Lurton även detta gjort på druvan Verdejo. Här finns ett stort inslag av örter, melon, rabarber, citrus och lite florala toner. Inget oävet vin det heller, men landade den här kvällen som nummer tre.
Båda med betyget 4-.
Ja, så hade alla 20 deltagare på resan fått träffas och umgåtts under gemytliga former. Torsdagen tillbringades även den i Barcelona. Vid lunchtid var det dags för en ost- och vinprovning. På kvällen en Ribera del Duero-provning med bland annat viner från Vega Sicilia på den lite mer eleganta restaurangen MonVinic. Men mer om allt detta i morgondagens blogginlägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar