onsdag 20 november 2019

Vinsmagning med Stefano Turbil fra La Chimera hos Cibi e Vini i Köpenhamn

I förra veckan var hustrun och jag iväg på vår höstliga utflykt till Köpenhamn. Vi stannar alltid till på Louisiana på vägen ner. Det är alltid någon spännande utställning på gång och så var det i år också
Den här gången var det en retrospektiv utställning av Marsden Hartley. Väl värt ett besök.

Ett av våra ärenden i Köpenhamn är att plocka upp några viner jag beställt av Fabio och Mie på Cibi e Vini. Den här gången slumpade det sig så att dom hade besök av den lilla producenten La Chimera som drivs av Stefano Turbil.
La Chimera är en liten vinproducent belägen i Valsusa-Chiomonte i den nordvästra delen av Piemonte inte så lång från den franska gränsen. Här startade Stefano sin verksamhet 2005 genom att hyra någon hektar vinfält och producera ett rött och ett vitt vin. Nu, 14 år senare, äger han drygt 3 ha och producerar runt 10 000 flaskor med ambitionen att inom några år kunna tillverka 15000-18000 flaskor. Vinfälten ligger på branta sluttningar och kräver mycket manuellt arbete. Odlingsmetoderna är organisk/biologiska och just nu befinner han sig i en certifieringsfas. 
Vi fick möjligheten att testa 6 av hans viner. Först ut var ett mousserande vin.
AE Spumante Rosé Brut Natur Metodo Classico
Ett vin gjort till 100% av den lokala röda druvan Avanà. Skördas i början på september. Hela klasar med stjälkar och allt pressas. Endast skalkontakt under själva pressningsproceduren. Jäsningen äger rum på ståltankar, där vinet sedan får ligga kvar fram till våren då det buteljeras. En andra jäsning på flaska äger rum under 18 månader.
En torr och mycket trevlig Spumante. Gula äpplen, aningens citrus och en hel del gula stenfrukter i såväl doft som smak. Lägg till en fin stenig mineralitet, så börjar bilden bli komplett. Den här dricker jag mer än gärna igen.

2018 EOS Rosé frizzante
Även detta ett vin gjort uteslutande på druvan Avanà. Druvorna avstjälkas innan vinifieringen. Macerationen varar i stort sett endast under den tiden pressningen äger rum dvs runt 2,5 timmar. Vinet genomgår sedan en jäsningsprocedur, men tappas på flaska innan det jäst klart. Detta betyder att det jäser en kortare tid på flaska. Ingen degorgering vilket gör att det finns lite jästrester i botten på flaskan.
Vinet har en fin, lite mörkare bärnstensfärgad ton med en dragning åt koppar. Ett väldigt friskt och läskande vin, som jag särskilt gärna vill dricka en varm sommardag. Det finns aprikoser, nektariner, persika, något gult plommon och aningens citrus i doft och smak. I bakgrunden lite sommarblommor. Avslutet med blodgrape är både elegant och törstsläckande på en och samma gång. Så klart fick någon flaska följa med hem.

2018 Finiere
Även detta vin är gjort uteslutande på den röda druvan Avanà. Druvorna kommer från ett vinfält med samma namn som vinet beläget runt 750 m över havet. Druvorna avstjälkas. Pressas tämligen omgående och genomgår en maceration på 7-10 dagar. Jäsning på ståltankar, där vinet får ligga kvar i cirka sex månader innan det buteljeras. Ingen tillsats av svavel.
Färgen har en ljus rubinröd ton. Det doftar och smakar av röda bär, en del blommor (rosor), sten och grus och aningens mandlar.  Doften för tankarna till kvalitetsbeaujolais. Fin syra och behagfulla tanniner. Ett slankt vin i en lättsam stil. Det här är ett vin som ska drickas ungt. Jag gillar det och därför får det bli ett köp. En druva jag inte visste fanns måste så klart granskas lite närmare.

2018 Carcajrun.
Vinet är gjort på Gamay till hundra procent. Samma druva som används i Beaujolais. Druvorna kommer från ett angränsande vinfält till där Avanà växer. Vinifieringen påminner om den för Finiere, men Carcajrun får ligga lite längre på stålfat (10 månader) innan det buteljeras.
Ett lätt vin med en ljus rubinröd färg. De ljusa bären (hallon, jordgubbar) dominerar intrycken i en lite josig stil. En fin ton av rosor smyger sig fram. Den steniga mineraliteten är påtaglig. Här finns en bra syra och lättsamma tanniner. Det här vinet ska drickas ungt och på den unga sällsamma frukten. En riktigt trevlig bekantskap och något jag gärna dricker igen.

2017 Azazel
Det här vinet är gjort på druvorna Avanà, Barbera och Dolcetto. Druvmixen är ungefär en tredjedel av var sort. De kommer från vinfält som ligger på en höjd av 600 meter i Mompantero. Macerationen varar 7-10 dagar. Jäsning på ståltank, där vinet får ligga till sig i dryga året innan det buteljeras.
Vinet har en rubinröd färg men med en mörkare nyans än Finiere och Carcajrun. Ja även lite violetta stråk här och där. Doften domineras  av den ungdomliga frukten, som går i lite mörkare tonarter än deras övriga röda viner. En fin mineralitet av nylagd stengång noteras liksom aningens jord och läder. I munnen återkommer frukten, steniga mineraler och en liten kryddighet. Bra och trevlig syra. Tanninerna tar för sig lite mer i Azazel. Det här är ett spännande vin, som verkligen faller mig i smaken. Ett köp fick det allt bli.

Det blev en mycket trevlig och lärorik stund tillsammans med Fabio och den genomtrevlige Stefano. Genomgående väldigt bra viner. En druva (Avanà) jag aldrig tidigare smakat. Inte heller har jag druckit viner från Valsusa. Några flaskor fick följa med hem. I Sverige finns vinerna inte på Systembolaget, men lär finnas på en del krogar.  Besöker du Köpenhamn så gör ett besök hos Cibi e Vini, där hittar du vinerna.
En trevlig pratstund med några av Cibi e Vinis kunder. Jo vi har stött på varandra vid våra besök hos Fabio och Mie. Tydligen följer dom mig både på blogg och Instagram, vilket jag naturligtvis känner mig smickrad av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar