tisdag 18 januari 2022

2015 La Faya, Alpi Retiche IGT, Sandro Fay


Valtellinadalen i Lombardiet ligger som en sista utpost mot Schweiz. Den 45 km långa Valtellinadalen sträcker sig i en öst-/västlig riktning. Så klart odlas det vin här. Det har gjorts så sedan antikens dagar. Odlingarna ligger på de branta sluttningarna längs med floden Adda. Det är övervägande Chiavennasca (en speciell klon av Nebbiolo) som odlas. Valtellina är indelat i fem subzoner: Sassela, Grumello, Inferno, Valgella och Maroggia. 

Det finns ett par olika indelningar av viner som produceras i Valtellina. Den övergripande beteckningen är Rosso di Valtellina, som i sin tur har några undergrupper. Den kanske mest kända vintypen är Valtellina Superiore, som fick DOCG-status 1998. Här finns krav på odlingslägen, skördeuttag, minst 90% Chiavennasca, 24 månaders lagring varav 12 månader på ekfat mm.
En annan känd vintyp är Sforzato som fick DOCG-status 2003 och görs på torkade Chiavennascadruvor. Valtellinas svar på Amarone.
Alpi Retiche IGT är en beteckning som används på viner där producenten vill göra viner på sitt egna sätt utan att vara bunden av dom regler som gäller för Valtellina DOC. Det är ett sådant vin vi dricker den här kvällen.

Sandro Fay grundade 1973 Societa Agricola Fay. Familjen Fay hade sedan flera generationer bedrivit jordbruk runt den lilla byn San Giacomo di Teglio i Valtellina-dalen, men Sandro beslutade sig för i början på 1970-talet att göra en satsning på tillverkning av kvalitetsviner. Idag är det hans båda barn Marco, utbildad oenolog vid Universitetet i Trentino och med erfarenheter från flertalet Barolo-producenter, och Elena som har tagit över ansvaret. Egendomen omfattar idag 15 ha vingårdar i form av mindre terrasserade plotter som är utspridda i subzonen Valgella samt någon liten plott i Sassella. Vingårdarna ligger på mellan 350 och 900 m ö h.

Det här vinet är gjort på druvorna Chiavennasca eller Nebbiolo som den också kallas (60%), Merlot (30%) och Syrah (10%). Druvorna kommer från en liten vingård i byn Teglio, som är belägen 550 m ö h och som planterades 1997. Jordmånen är en blandning av sand och silt. Druvorna skördas i skiftet september/oktober.

Varje druvsort vinifieras för sig. Jäsningen ägde rum på ståltank med sju dagars maceration. Det är först därefter som musten blandas. Vinet har fått mogna i tolv månader på 500-liter stora ekfat innan det buteljeras.

Vinet har en vacker rubinröd färg i en lite ljusare nyans.

I doften hittar vi en bottenklang av mörk frukt, som efterhand kompletteras med kryddor, spad av svarta oliver, aningens vitpeppar samt unset vanilj. En lite annorlunda doft jämfört med vad viner på druvan nebbiolo brukar ha. Merlot har lämnat tydliga avtryck och peppartonen förknippar jag med Syrah.

När vi smakar på vinet hittar vi såväl mörka som lite rödare bär: en härlig bärkompott av björnbär, mörka körsbär, aningens svartavinbär, lite hallon och någon jordgubbe. Vi kan också notera lite örter, vitpeppar (precis som i doften), nypon, aningens rått kött samt steniga mineraler och unset vanilj. Det finns en riktigt trevlig syra som skänker vinet en härlig friskhet. Rätt så slankt och med alerta tanniner, som nafsar runt i munhålan på ett väldigt behagfullt sätt. Eftersmaken är något längre än medel och här återkommer frukten och örterna, men också en lite sirlig ton av rosor.
Betyg 4
Ett gott och välgjort vin. Jag köpte det på SB under 2019 för 279 kr. Just nu verkar det slutsålt, men när det dyker upp igen blir det en beställning.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar