onsdag 13 april 2022

2019 La Malinche

Ni som följer bloggen vet att jag då och då deltar i något som på vinforumet finewines går under namnet "Låt oss dela en pava........". Under april är det ett vin från Californien gjord på en druva jag tidigare aldrig hört talas om och än mindre smakat. Så klart något som en vinnörd omöjligen kan motstå.


Sabelli-Frisch Wines grundades och drivs av svenskättlingen Adam Sabelli-Frisch. En helt ny bekantskap som i november presenterade sin verksamhet för medlemmarna på finewines så här:

Bakgrund: Efter många år av naturligt hemvinmakande har jag nu äntligen gett mig ut på egna vingar. Jag gör naturliga viner, fast på lite bortglömda eller underskattade druvsorter. Ofta med en old world approach, extended maceration och bra struktur. Låga sulfidnivåer. Detta är inte dom typiska Kaliforniska fruktbomberna. Siktar på första release 2019, men huvuddelen av dom röda blir först 2020.  
Vi tar all vår frukt från Kalifornien och varenda druvskörd har jag personligen varit inblandad i. Och varenda druva har transporterats av mig, så vi har inte bara köpt frukt eller druvjuice och väntat på leverans och gjort vinet industriellt, som så många andra gör. Alla viner är single varietal, dvs inte blandviner. I den utsträckning det har gått, har jag försökt skörda frukten från organiska druvodlare. Inte alltid det går när man siktar in sig på väldigt ovanliga druvsorter som jag gjort - man får ta det man kan få, ibland.

Vingårdarna ligger huvudsakligen i Lodi. Visst görs det vin på internationella druvsorter som Riesling och Syrah, men fokus ligger på att göra viner på mer ovanliga druvsorter som PicPoul, Angelica, Mission, Petit Manseng, Tinta Caõ, Alicante Bouschet, Colombard m fl.

La Malinche är gjord på den mycket ovanliga druvan Mission. 
Så här skriver Adam:
Det är en av dom äldsta druvsorterna i Kalifornien. Den kom via conquistadorerna till Mexico och spred sig upp med dom katolska missionärerna till Kalifornien. I början av förra seklet den vanligaste druvsorten för vinmakande här, men har sedan trender förändrats nästan helt eliminerats. Nästan omöjligt att få tag på denna druva nuförtiden. 


Efter mycket jagande, lyckades jag till slut hitta en druvbonde som fortfarande hade lite “bortglömda” Mission-rankor kvar i ett hörn nere vid älven. Dom är organiskt odlade, men saknar diplom. I många år visste man inte att Mission var identisk med den överlevande Listan Prieto på Kanarieöarna och det var först efter DNA test för några år sedan man kunde se kopplingen. 

Druvorna till detta vin kommer från vingården Somers i Mokelumne River, där några av Kaliforniens äldsta vinstockar med druvsorten Mission växer. 
Druvorna har skördats för hand. Musten jäste utan tillsatt jäst tillsammans med skalen i tre veckor. 20% av vinet har tillbringat  runt 15 månader på nya franska ekfat. Vinet har vare sig klarnats eller filtrerats före buteljering.

Vi låter flaskan stå utomhus någon timma för att kyla ner det innan vi avnjuter det till kvällens pizza.  

Färgen är lite spektakulär med sin blekröda nästan orangea ton.

I doften hittar vi en hel drös med röda bär, men också en del örter och kryddor, rosor, stendamm samt aningens gräs.

I munnen är det härligt friskt med en fin syra. Jordgubbar, smultron och hallon dominerar till en början, men efterhand kommer en finstämd pepparton och lite andra kryddor. Rosor, örter och röd citrus dyker upp i väl avvägda portioner. Medellång eftersmak med ett litet tanningrep och törstsläckande blodgrape förhöjer intrycken.
Vi gillar det här vinet. Ganska lättdrucket, men ändå med en fin karaktär och elegans.

Betyg 4
Priset på SB är 269 kr. Det verkar dessvärre tagit slut. Möjligen kan importören Vinunic hjälpa till med en Privatimport.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar