tisdag 25 februari 2020

2016 Campo del Maestro, Brunelli, 2008 Boca, Le Piane och 2010 Brunello di Montalcino, Il Marroneto

För en tid sedan hade vi en sittning med bror och svägerska. Det blir alltid så att vi provar några viner samtidigt. Det var jag som hade ansvaret för vinerna den här gången. Inte helt oväntat blev det tre italienska viner. Piemonte, Valpolicella och Montalcino. Dom serverades blint och med några ledtrådar så hade dom lokaliserat vilka områden vinerna kom från. Lite svårare att sätta producent.
Tre mycket olika viner som alla i sällskapet uppskattade. Campo del Mestro avviker mest genom att vara betydligt yngre och med en kraftigare mer fruktdriven smak.

2016 Campo del Maestro, Brunelli
Det här vinet släpptes första gången 2017 och då i årgång 2014. Jag hade då ett projekt igång med att skriva lite varje månad om vad som hänt på vingården samt presentera ett av deras viner. Det hela var möjligt tack vare mycken hjälp från Alberto Brunelli. I juni hyllades Campo del Maestro.
Jag skrev förra året ett blogginläg där jag ställde årgångarna 2015 och 2016 mot varandra. Du kan läsa det genom att att klicka här.

"Mästarens vinfält" är en hyllning till den som tagit hand om vinfältet under årens gång. Det här vinfältet är "Campo Inferi" dvs samma vinfält som där druvorna till deras Amarone Riserva med samma namn odlats på. Beläget 220  m över havet och med jordmånen vitkalksten och märgel.
Druvsammansättningen är Corvina (50%), Oseleta(10%), Rondinella(10%) samt 5 procent vardera av Negrara, Corvinone, Croatina, Forselina, Sangiovese och Cabernet Franc.
Druvorna skördades i slutet av september och fick sedan ligga och torka i fyra månader. I februari ägde pressningen och jäsningen rum. Vinet har därefter fått mogna i 22 månader på franska barriquer (225 liters ekfat).

Doften är stor och packad med mörk frukt, men också av läder och jord. Här finns även en del örter och kryddor. Vi kan likaså känna lite torkad frukt, kakao och aningens vanilj.

I munnen kommer de mörka bären en masse: söta, mörka körsbär, blåa plommon, björnbär och några svarta vinbär. Örter och kryddor i väl avvägda proportioner samsas med frukten. Syran är medelhög och ger vinet bra friskhet. Snälla och lite smånafsande tanniner gör att vinet bjuder på ett försiktigt motstånd. Lång eftersmak med torkad frukt, lite svartpeppar, aningens kanel, körsbärskärnor, mörk choklad och unset vanilj.
Detta är ett vin som i många stycken liknar en amarone. Det är i huvudsak druvsammansättningen som sätter P för detta. Och visst tycker jag är att den överträffar många av de billigare amaronevinerna.
Betyg 4+
Pris 264 kr. Just nu håller den på att byta årgång på Systembolaget. Senare i veckan ska vi testa en.


2008 Boca, Le Piane
I den fjällnära delen, snarare alpnära, av Piemonte finns sju små egna appellationer: Boca, Bramaterra, Fara, Gattinara, Ghemme, Lessona  och Sizzano. Inte så ofta vi dricker vin från något av dessa områden. För några år sedan köpte vi några viner från Boca och producenten Le Piane. Visst gillade vi vad vi fick i glasen: Maggiorina och Mimmo. Båda vinerna är gjorda på druvblandningar av Nebbiolo, Croatina och Vespolina
Det här vinet kommer från Boca och producenten Le Piane. Det är gjort på i huvudsak nebbiolo, men med lite vespolina och bonarda. De två senare druvorna har vi väldigt liten erfarenhet av.
Vinmakare är Christoph  Kunzli och detta är hans toppvin. Druvorna kommer mestadels från yngre stockar. Vinet har legat på 25 hl bottis runt 18 månader och sedan på flaska lika länge innan det når marknaden.
Det har gått sju år sedan vi drack årgång 2006 av det här vinet. Vad vi tyckte då kan du läsa här.


I doften hittar vi körsbär och slånbär, men också en mineralsamling av grus, sten och inte mins järn. Här finns också lite diskreta toner av pinjeträ, lakrits och blommor (rosor, violer).
Det här är ett vin i en mycket bra drickfas just nu. De mycket påträngande och rejält bitande tanninerna vi noterade i 2006:an för snart sju år sedan är betydligt mer tillmötesgående ikväll. Visst är tanninerna på plats och visst biter dom i gommen, men nu på ett betydligt mer behagfullt sätt. Samspelet med den gräddiga svampsåsen var perfekt!
Initialt är det mörka, lite syrliga körsbär, slånbär och mörka skogsbär som dominerar smakintrycken. Efterhand dyker det upp en del örter och kryddor. Inslaget av mineraler i flera olika former tar även dom en ordentlig plats. Här finns sten, lite skolkrita och så en god portion järnhaltiga. Nypon, rosor och violer noterar vi främst i den långa eftersmaken.
Ett gott och mycket trevligt vin.
Betyg 4++
Den här flaskan privatimporterade jag 2013 och betalade då 350 kr inkl frakt och alkoholskatt. Idag finns årgång 2015 på SB till priset 489 kr.


2010 Brunello di Montalcino, Il Marroneto
Strax norr om byn Montalcino ligger den här producentens vingårdar. I mitten på 1970-talet köpte Giuseppe Mori vingården och började omedelbart att plantera vinrankor tillsammans med sönerna Andrea och Alessandro. Efter några år återvände Giuseppe och Andrea till sin advokatfirma. Kvar blev Alessandro med sitt brinnande intresse för vin och vinodling. Det är också han som idag personifierar Il Marroneto. Han är involverad i allt från arbetet ute på vinfältet till arbetet i vinkällaren.
Dom tillverkar två olika Brunello samt en Rosso di Montalcino. Alla tre vinerna är gjorda på Sangiovese till 100%.

Druvorna till Il Marroneto kommer från vinrankor som vuxit på 400 m höjd över havet. Vinet får jäsa på ståltankar i dryga 10 dagar. Det får sedan tillbringa 39 månader på stora ekfat (2 600-liters ekfat och ytterligare tio månader på flaska.
Ett enastående vin från en riktigt bra årgång.
Doften är stor med fina lite syrliga körsbär, läder, nypon, rosor och några små nypor örter.
I munnen får vi ett komplext vin med stor elegans. Det startar med finstämda toner av mörk frukt främst körsbär, men även lite blåa plommon, några blåbär och körsbär. Fortsätter med en nätt liten örtsamling, nypon, rosor och i eftersmaken både sötlakrits och mörk choklad. Vinet har en finfin, pigg syra och eleganta smånafsande tanniner. Riktigt gott!
Betyg 4+
Även denna flaska är privatimporterad. Minns jag rätt betalade jag 2016 runt 40 euro.
Den finns numera på SB och då i den hyllade årgången 2015 som Robert Parker satt 96+ på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar