Friuli var ett vindistrikt som seglat under min radar fram till för tio år sedan. Först var det bloggen "Billigt Vin" (saligt insomnad) som gjorde mig nyfiken och sedan var det ett besök i Köpenhamn 2013 med 20-talet producenter, som verkligen öppnade mina ögon.
Inte så långt från den Slovenska gränsen, i kommunen Prepotto, ligger den här vingården. Det är knappt 20 km till Udine och 50 km till Medelhavet.
1970 köpte Paolo och hustrun Dina Rapuzzi egendomen. Många vinbönder gjorde sig av med de inhemska gamla druvsorterna. Paolo och Dina gjorde precis tvärtom. Dom koncentrerade sin verksamhet runt lokala druvor främst Schioppettino, men även Ribolla Gialla, Verduzzo, Picolit, Friulano och Refosco dal Peduncolo Rosso. Ja det är faktiskt så att Paolo tillsammans med borgmästaren i Prepotto räddade Schioppettino genom att ta sticklingar från de 60 vinrankor de hittade i trakterna och nyplanterade 3 500 vinstockar.
Idag är det sönerna Pierpaolo och Ivan som för arvet vidare. Hela deras egendom är certifierad för biologisk mångfald.
I början på förra året köpte vi en blandlåda med viner från Ronchi di Cialla och importören Kontextvin på Systembolaget. Sex olika viner på olika druvor ger dig chansen att bekanta dig med i mitt tycke intressanta, charmiga och inte minst goda viner på lokala druvor: Ronchi di Cialla: 2016 Ciallabianco, 13% vol, 2017 Refosco, 12,5% vol, 2018 Ribolla Gialla, 12,5% vol, 2014 Pignolo, 13% vol, 2016 RiNera, 12,5% vol och 2014 Schioppettino di Cialla, 12,5% vol.
Priset ligger på 1 710 kr och beställningsnummer är 70246.
Druvorna till det här vinet kommer från ett 1,72 ha stort terrasserat vinfält beläget i Cialla-dalen i kommunen Prepotto alldeles intill den slovenska gränsen. Vinfältet ligger på en höjd av 150-165 m över havet. Druvorna växer på vinstockar som har en ålder på bortåt 50 år.
Macerationen varar dryga månaden. Endast naturlig och lokal jäst används. Vinet får mogna i 14-18 månader på franska ekfat (90%) och slavonska ekfat (10%). Det får dessutom efter buteljeringen ligga något år på flaska innan det anses moget för marknaden.
Macerationen varar dryga månaden. Endast naturlig och lokal jäst används. Vinet får mogna i 14-18 månader på franska ekfat (90%) och slavonska ekfat (10%). Det får dessutom efter buteljeringen ligga något år på flaska innan det anses moget för marknaden.
Färgen går i en mörk rubinröd ton.
Doften börjar i en liten dovare tonart med höstlöv, läder, jord, cederträ och tobak, men rätt så omgående tar den friska och ungdomliga mörka frukten över förstärkt med ett kryddigt inslag.
I munnen är det den friska, ungdomliga frukten som regerar. Här finns mörka, syrliga körsbär, björnbär, enstaka blåbär och slånbär samt ett litet men ändå tydligt inslag av blåa plommon. Några små nypor av örter och kryddor förhöjer smakintrycken. Syran är på plats och harmoniserar med den genomtrevliga frukten. Tanninerna biter lite försiktigt i munhålan och bildar tillsammans med syran en ordentlig ryggrad hos vinet. Eftersmaken är medellång och där tillkommer lakrits och aningens violer.
Betyg 4
Ett riktigt gott vin i en matvänlig stil. Fortfarande rätt ungt och kan säkert utvecklas en del de närmaste åren.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar