måndag 8 mars 2021

Priorat x 2. 2015 Roquers de Samsó, Celler de L´Encastell vs 2015 NegreDeNegres, Clos del Portal

 I oktober 2017 besökte vi Barcelona och Priorat. Det var en vinresa i regi Club Amarone. En underbar resa med fantastiska möten med små vinbönder. Visst var jag bekant med Priorat utan att ha besökt området, men efter resan var jag lite nyfrälst. Det blev en serie blogginlägg som startade med detta inlägg.


2015 Roquers de Samsó.
En av resans höjdpunkter var lunchen med Raimon Castellvi, ägare till familjeföretaget Celler de l´Encastell. Du kan läsa om det här.

Det här vinet är gjort på 100 % Carignan eller Samsó från vinfältet MAS D´EN CACADOR, där druvstockarna har en ålder av 75-100 år. Vinet får tillbringa mellan 16 och 18 månader på nya barriquer av fransk ek. Dom gör mellan 500 och 600 flaskor av det här vinet.

Det har gått tre år sedan jag senast drack det här vinet och visst har det hänt en hel del. Vinet har lämnat ungdomen bakom sig och så sakteliga börjat närma sig ett mer moget stadium, utan att för den skull hunnit bli ett moget vin. 


Doft och smaker har djupnat och utvecklats en hel del. Friskheten och fräschheten finns där. Just nu är det inne i ett smått magiskt drickfönster. Ett sagolikt vin helt enkelt.

Doften är generös och inbjudande med en ljuvlig mörk frukt, som backas upp av härliga örter och kryddor. I inledningen finner vi läder, jord, tobak och höstlöv, men den mörka frukten tar över rätt så omgående. I bakgrunden spelar de våta berghällarna en finstämd ton.

I gommen är det den intensiva och rätt så kraftfulla mörka frukten som spelar huvudrollen. Här finns solmogna björnbär, mörka körsbär, blåa plommon och några svarta vinbär. Precis som i doften finns här gott om framförallt örter (rosmarin) och lite mindre av kryddor. Trevlig och lättsam syra och väluppfostrade tanniner. De senare har blivit mer avrundade sedan senast. Eftersmaken är sagolik med mera mörka bär, lite mörk choklad, någon droppe espresso och aningens violer.
Betyg 5
Vinet är privatimporterat och vi betalade runt 55 euro flaskan.


2015 NegreDeNegre, Clos del Portal.
2001 köpte Alfredo Arribas vingården Clos del Portal, som han rustade upp. Han har köpt till en del mark så att egendomen idag omfattar 50 ha, varav hälften är  vinfält och resten olivlundar, skog och mandelträd. Geografiskt befinner vi oss i den allra sydligaste delen av Priorat mellan el Molar och Bellmunt vid floden Siurana. All odling sker efter organisk-biologiska odlingsprinciper med inslag av biodynamiska tankegångar.

Negre De Negres är gjort på Grenache 60% (fem olika kloner), Carignan 30% och Syrah 10%. Det har fått vila upp sig i ca ett år på fat av fransk ek.

Ett lite enklare vin än det förra, men så är det också ungefär halva priset. Med detta sagt, så vill jag samtidigt påstå att det är riktigt gott och att här fås det mycket vin för pengarna.

Doften är präglad av solvarma lite mörkare bär. Här finns en del örter och kryddor i doften, som för tankarna till heta sommardagar vid medelhavet. Vi känner också en hel del mineraler som går i kritans tecken.

I munnen bjuds vi en generös och supertrevlig mörk frukt, där björnbär, körsbär, blåa plommon och några hallon dominerar intrycken. Någon liten kryddighet, men framförallt gott om örter. Tanninerna är rejält avrundade, men inte mer än att dom småkrafsar i munhålan och bjuder ett försiktigt motstånd. Trevlig syra. Eftersmaken är av medellång karaktär och där får de mörka bären sällskap av söt lakrits, krita och unset vanilj.

Ett gott och matvänligt vin.
Betyg 4.
Även detta har vi privatimporterat till en kostnad på runt 20 euro.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar