onsdag 20 oktober 2021

Sortimentsprovning på Barrique med Handpicked Wines

Den 29 september avvecklades många av de restriktioner vi levt med p g a Coronapandemin. Visserligen är pandemin inte över, men smitttalen har gått ner kraftigt och andelen vaccinerade är hög. Vi har så sakteliga börjat återgå till ett mer normalt liv. För vår personliga del har vi börjat åka kollektivt igen, men vi väljer ofta avgångar med låga passagerartal. Vi går på allsvensk fotboll och har gjort vårt första teaterbesök sedan feb 2019. Något restaurangbesök har det också blivit. I bakhuvudet snurrar Folkhälsomyndighetens allmänna råd om hålla avstånd, tvätta händer och stanna hemma vid minsta symptom. Självklart är vi dubbelvaccinerade.

För någon vecka sedan var det så dags för den första lite större vinprovningen. Handpicked Wines hade bjudit in till en sortimentsprovning på Barrique i Göteborg.

Stor del av deras sortiment var uppdukat. Så det var bara att köra igång. Jag testade kanske ett 40-tal viner. Mycket spottande blev det. Jag försökte i första hand testa sådant jag inte druckit förut, men några gamla bekanta fick också ett återbesök. Det blir så klart inte omdömen om alla viner jag smakade utan istället ett urval av de som på ett eller annat sätt berörde mig.


Pet Nat.
Pétillant Naturel eller som vi till vardags säger Pet Nat är en gammal teknik som fått en renässans i och med Naturvinrörelsens frammarsch. Det är ett ofiltrerat mousserande vin som fått jäsa klart i flaska. Vinet börjar sin jäsning på fat eller tank. Vinet hälls över på flaska innan det fått jäsa klart och förslutes ofta med en kronkapsyl. Det bildas kolsyrebubblor i vinet och det finns en jästfällning på flaskans botten.

Jag testade tre olika pet-nat-viner. Ett italienskt (Marche), ett spanskt (Katalonien) och ett från USA (Kalifornien).

La Staffa Mai Sentito.
Detta var min favorit bland de tre jag provade. 
Det är till 100% gjort på druvan Verdicchio. Vingården ligger i ett bergigt område på drygt 400 m ö h nära byn Staffolo i Marche. Vinsstockarna är runt 25 år. Jäsning på ståltankar och naturlig jäst, 
Ren och frisk smak med gröna äpplen, lite grapefrukt, tydlig stenig mineralitet och en liten nötighet i avslutet.
Riktigt gott! Här blir det ett köp.
Alta Alella Mirgin (A A Aus). 
Gjort enbart på druvan Xarel-lo (Pansa Blanca). Jäsning på ståltank, naturlig jäst och ingen filtrering.
Även detta är riktigt hyggligt. Friskt och törstsläckande med gröna äpplen, lite citrus, aningens päron samt någon liten nötighet

2019 Birichino Pet Nat Malvasia.
Gjort enbart på druvan Malvasia. 
Med en gång slår en massiv blommig doft emot mig. Smaken är frisk med persika, päron, grapefrukt, aningens honug och massor av blommor. Inte riktigt min smak, men visst är det spännande.

2019 Ca´ del Magro, Monte del Fra.
Vi har nu lämnat Pet Nat-vinerna bakom oss och förflyttat oss till Custoza (sydost om Gardasjön) och vingården Monte del Fra.
Det här är ett vin gjort på druvorna Garganega (40%), Trebbiano (20%), Incrocio Manzoni (15%), 10% vardera av Cortese och Chardonnay samt en liten slatt Tocal Fruilano, Malvasia och Riesling.
Vinifiering i rostfria ståltankar. 6 månaders lagring på sin jästfällning innan buteljering samt ytterligare 6 månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Ett alldeles underbart vin med en härlig friskhet. Gröna äpplen, någon citrus, någon liten nypa örter, vita sommarblommor, persika, aprikos, mango samt aningens steniga mineraler. Allt förpackat i väl avvägda doser och i en total balans.
För 149 kr i beställningssortimentet är det här så nära ett fynd en kan komma!!

2016 Amarone Lena di Mezzo. 
Monte del Fra har ett vinfält (250-400 möh) i utkanten av Fumane, där druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella odlas. 10-20 procent skördas vid en normal skördetid medan resterande andel druvor, lite lätt övermogna, skördas under den andra halvan av oktober. 
Druvorna får sedan ligga och torka i ca 120 dagar. Jäsning på ståltankar. Lång skalmaceration. 24 månader på 20- och 30-hl stora ekfat. 6 månader på flaska innan det är moget för marknaden. Allt detta skapar en mycket frisk amarone med en viss stramhet. Tobak, läder jord och massor av mörka bär främst körsbär. Lite kryddor, vanilj, choklad, körsbärskärnor och aningens espresso. Fin syra och trevliga tanniner. Ung idag och goda utvecklingsmöjligheter.



House of Smith.
Två viner från Charles Smith kollektion testade jag. Båda mycket goda och trevliga.

Cattle King Syrah är som namnet indikerar ett vin på druvan Syrah. Rätt kraftigt och fullmatad med mörk frukt, lite charkuterier, järn och blod samt någon kryddighet. Gott!

2018 The Creator föll mig något mer i smaken. Det är gjort på en blandning av Cabernet Sauvignon och Syrah. Druvorna vinifieras tillsammans i öppna kar. Cabernet sauvignon har man låtit avstjälka medans för syrah får även stjälkarna hänga med. Endast naturlig jäst används. Vinet lagras sedan 21 månader på franska ekfat. 
Ett rätt så maffig vin, där den mörka frukten spelar huvudrollen förstärkt med steniga mineraler, lite fat, någon kryddighet samt aningens lakrits och kakao. Riktigt gott!


Ciavolich. 
En för mig helt ny producent vars verksamhet ligger rakt österut från Rom. Verksamheten har sin bas i Loreto Aprutino i Abbruzzerna.
2020 Aries
Jag började med det vita vinet på druvan Pecorino. Vinet får jäsa på ståltankar. En mindre del får tillbringa tre månader på stora ekfat innan det blandas och buteljeras. 
Citrus, stora nypor medelhavsörter, några gula stenfrukter och en god portion steniga mineraler hittar vi i både doft och smak. Vinet har en rätt så stor syra.
Ett riktigt hyggligt vin för sina 159 kr.
2020 Cococciola. 
Detta blir första gången jag smakar ett vin på druvan Cococciola. Det är en lokal grön druva som främst odlas i Abruzzo och Puglia. Fam Ciavolich odlar Cococciola på ett vinfält 1 ha stort. Druvorna handskördas och pressas varsamt omedelbart. Jäsning på ståltankar. Fyra månaders vila innan vinet buteljeras. 
Halmgul färg med lite ljusgröna skira stråk. Gröna äpplen, lite citrus, steniga mineraler, en fin liten örtighet och unset gula stenfrukter. Ett spännande vin som jag gärna vill testa lite mer noggrant. I beställningssortimentet är priset 149 kr, så det får bli en beställning för närmare test.

2018 Montepulciano D´Abruzzo
Detta är ett vin gjort på den röda druvan Montepulciano till hundra procent. Druvorna kommer från vinfält i Pianella belägna på 250 m ö h. Vinstockarna har en ålder på dryg 50 år. Druvorna avstjälkas och får jäsa på ståltankar, där vinet också får ligga till sig i ett år innan det buteljeras.
I doft och smak hittar jag friska, mogna röda bär även något mörkare körsbär finns med i paletten. Här finns en fin samling örter, en liten kryddighet samt aningens violer och steniga mineraler. Bra syra och distinkta tanniner som ger ett klart avtryck, men aldrig går över gränsen och blir bråkiga. Ett vin som kräver lite rustik mat. 


Pinot Noir Greywacke. 
Vi förflyttar oss till Nya Zeeland. Greywacke har sitt centrum i Rapaura nästan längst norr ut på Sydön.
Druvorna till just det här vinet kommer från Yarrum Vineyard, Brancott/Ben Morven i södra Marlborough.
De flesta druvklasarna avstjälkas och får sedan jäsa (naturlig jäst) i öppna kar. Vinet lagras i ca 16 månader på franska ekfat varav 30% nya.
Doft och smak är för mig väldigt typisk Pinot Noir. Här finns både röda och mörka bär (jordgubbar, björnbär, hallon, tranbär). En förförande kyddighet som spetsas med en liten julkrydda. Rätt så slankt. Trevlig syra och beskedliga tanniner. Nu blir jag sugen på att plocka upp de sista rödbetorna från trädgårdslandet och gratinera dom med getost. Mums!!

2018 Equilatero Piemonte Barbera, Vigneti Repetto. 
Även detta är en för mig helt ny producent. Vingården ligger i Terre Derthona i de östra delarna av Piemonte. Några mil rakt österut från Asti. Den omfattar 15 ha och är belägen på 240-340 m ö h. Det är makarna Gian Paolo och Marine Repetto som driver verksamheten
Equilatero är deras basbarbera. Det är gjort uteslutande på druvan Barbera. Platsen är Sarezzano, Sant’Agata Fossili, och här växer barbera på 250 till 320 meters höjd över havet på en jordmån som består av kalksten, lera och märgel. Druvorna avstjälkas omedelebart och pressas. Musten får ligga med skalkontakt i 8-10 dagar innan jäsningen tar vid. Vinet får jäsa under 6-8 månader på ståltank, därefter får det vila cirka ett halvt år på flaska innan det släpps ut på marknaden.  
Ett friskt och "rent" vin, som redan nu är väldigt tillgängligt. En budget-Barbera (112 kr i best.sortimentet), men jag gillar det här enkla och friska vinet. Här finns en fin bärfrukt av såväl röda som lite mörkare bär, med en ton av nyskalade mandlar, färska örter och någon stenig mineral. Små nätta tanniner och en lättsam syra gör det här vinet lättdrucket.

Det bjöds på en trevlig liten charktallrik signerad Barrique.

Sammanfattning. 
En viss eufori infann sig då det åter var möjligt att kunna gå på sådana här tillställningar. Ett axplock av allt jag provade har jag redovisat ovan. En kunnig och trevlig personal från Handpicked Wines berättade och lotsade mig till viner jag inte hade provat tidigare. Och visst resulterade det i att några viner har beställts för att prövas lite mer noggrant i hemmets vrå.
Stort tack till alla inblandade!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar