torsdag 21 oktober 2021

2006 Mazzano Amarone från Masi

Sverige hade en viktig match mot Grekland i kvalet till fotbolls-VM häromveckan. Vi laddade upp men en höjdaramarone.

Masi gör totalt fem olika amarone: Costasera, Costasera Riserva, Vaio, Campolongo di Torbe och Mazzano. Alla fantastiska amarone. Det finns också en speciell flygplats-Costasera med tillägget Nectar. Mina tankar går också till den magiska provningen 2014 hos Eriks Gondolen i Stockholm med Mr Amarone dvs Sandro Boscaini. Du kan läsa om den här.

Mazzano är ett av Masis prestigeviner. Den här amaronen är gjord på druvorna 75% Corvina, 20% Rondinella och 5% Molinara. En klassisk druvmix. Numera behöver ju Molinara inte finnas med.


Mazzano ligger högt upp i Negrar-dalen ca 480 meter över havet. Efter skörden läggs druvklasarna för torkning på stora tråg i en torklada med öppna fönster, ett litet trevånings stenhus från 1500-talet. Frukten får torka fram till januari-februari. Då har druvornas vikt reduceras med 35-40 %, medan smaken intensifierats och sockerhalten höjts. Druvorna pressas varligt med stjälkar och får sen jäsa i ungefär 50 dagar på stora fat av slavonsk ek. Vinet får sedan mogna på 600-liters slavonska ekfat, av olika träslag och ålder, och lagras i tre till fyra år innan det buteljeras.


Javisst är det en enastående amarone, som kombinerar kraft och elegans på ett närmast magiskt vis. Lite läder och jord hittar vi initialt då vi börjar dofta på vinet, men de mörka, mogna bären tar rätt så omgående över. I mindre omfattning men ändå tydligt noterar vi lite örter, kakao, någon torkad frukt och unset hemkola. 
Visst är det en trevlig doft, men det är inte i doften storheten ligger utan när vi börjar smaka på vinet. Mycket kraftigt med en hel del smaker, men förpackat med elegans och med allt i en harmoniserande balans. Ja då blir det stort. De mörka bären tar tag i oss omedelbart: mörka körsbär, björnbär, svartavinbär, några blåa plommon och skogshallon. Mmmm så läckert. En finstämd örtsamling poppar upp. Torkad frukt dadlar, fikon, katrinplommon och unset russin kommer i mycket små väl avvägda doser. En fin välbalanserad syra skapar friskhet. Tanninerna har med åren slipat av alla hörnen och blivit mjuka utan att för den skull kännas mesiga. En läcker eftersmak med mörk choklad, någon droppe espresso, körsbärskärnor och ännu mera mörka bär.
En fantastisk Amarone!!
Betyg 5-
Inhandlad på "Bolaget" 2014 för 749 kr. Idag kan den privatimporteras via SB för 999 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar