I förra veckan hade jag min födelsedag. Så mycket firande är det inte nu för tiden. Särskilt inte när det endast är ett högt primtal att fira. Traditionen bjuder dock att lite bubblande dryck ska avnjutas och likaså något bättre vin till middagen.
Dagen bjöd på soligt väder, om än utan någon större värme. En promenad på det sagolikt vackra naturreservatet Näsbokrok hör till de dagliga ritualerna. Just så här års när triften blommar är det extra fagert.
2008 Coeur de Cuvée från Vilmart & Cie.
Vi intog en enkel lunch i form av en räksmörgås och ett glas champagne. Lite senare på eftermiddagen blev det sikrom, rostat bröd, crême fraiche och aningens röd lök tillsammans med brodern och svägerskan.
Vilmarts Coeur de Cuvée i version årgång 2008 är nu i ett sagolikt skick. Vilken champagne det här är!!
Enligt deras hemsida tillverkar dom sju olika cuvéer: Blanc de Blancs, Grand Réserve, Grand Cellier, Grand Cellier d´Or Millésime, Cuvée Rubis, Grand Cuvée Rubis Millésime och Coeur de Cuvée Milleéime.
Vi har tidigare drucket fem av dessa och det har så klart blivit några bloggposter. Klicka på resp Cuvée och du får mina tankar om just den champagnen:
- Grand Réserve
- Grand Cellier
- Grand Cellier d´Or 2008
- Cuvèe Rubis
- Coeur de Cuvée 2008 och tre år senare här
De två jag inte druckit är deras Blanc de Blancs och deras Årgångsrosé. Det blir att hålla utsikt efter dessa.
Det är sällan eller snarare aldrig som deras champagner dyker upp på "Bolaget" utan det är Franska Vinlistan som blivit min leverantör.
Couer de Cuvée är Vilmarts prestigechampagne.
Mas de la Rosa är gjort på i huvudsak druvan Carignan. På deras hemsida står det 100% Carignan, men minns jag rätt så ska det ingå någon liten skvätt Grenache och Cabernet Sauvignon. Druvorna kommer från ett enda vinfält. Det mest otillgängliga av dom alla. Vinplantorna lär vara runt hundra år gamla.
Det är sällan eller snarare aldrig som deras champagner dyker upp på "Bolaget" utan det är Franska Vinlistan som blivit min leverantör.
Couer de Cuvée är Vilmarts prestigechampagne.
Den har druvmixen 80% Chardonnay och 20% Pinot Noir. Druvorna kommer från nästan 60 år gamla vinstockar. Vinet har fått ligga till sig i 10 månader på 228 liters ekfat. Det degorgerades i mars 2015 och har fått en dosage på 7 g/liter.
Detta är den sista av de tre flaskor jag köpte 2016. Den första som jag drack 2017 var riktigt bra, men den var väldigt ung och det kändes att den kommer att utvecklas en hel del. Flaska nummer två dracks tre år senare (2020). Fortfarande ung, men visst hade den utvecklats en hel del.
Dagens flaska vill jag inte kalla ung även om friskheten och fräschheten är stor. Det är ännu inte en mogen champagne även om vi kan skönja några mognadstoner
Vi möts av en härligt stor och underbar doft av sommaräpplen, gula stenfrukter, daggvåt grusgång, lite citrus, rostat bröd, ostronskal, lite nötter och aningens sommarblommor.. En verlkigt ljuvlig doft
Företaget grundades på det tidiga 90-talet av barndomsvännerna Enric Costa och den välkände katalanske sångaren Lluis Llach. Första vinet var årgång 1998 och kom ut på marknaden år 2000. Ingen av dom dricker alkohol, men skälet att starta verksamheten är tanken på en levande landsbygd. Odling av druvor och framställning av vin är det enda som går att tillverka här. Årsproduktionen ligger på 120 000 flaskor.
På de branta sluttningarna runt byn Porrera ligger deras vinfält. Vissa är så branta och svåråtkomliga, så här funkar inga maskiner eller traktorer. Allt får göras för hand och bäras till och från vineriet.
I gommen växer det här till något riktigt stort. Rakt igenom med en underbar friskhet i de komplexa smakerna, trots att det finns lite begynnande mognadstoner.
Mycket av de dofter vi kände kommer igen i smakerna: sommaräpplen, persika, aprikos, gula plommon och den ljuvliga citruskompotten. Med tiden i glasen och stigande temperatur känner vi mariekex och rostat bröd, mandlar och hasselnötter, aningens vitpeppar och skolkrita. I avslutet toner av grapefrukt.
Balansen i smakerna är något alldeles enastående!
Betyg 5
Ja jisses vilken champagne det här är. Jag hade gärna haft ett par flaskor i källaren och visst finns nyfikenheten på hur den är som riktigt mogen.
Ändå konstaterar jag att detta är en av mina Topp-10-champagner
2015 Mas de la Rosa från Vall LLach.
Till kvällens grillade oxfilé med gorgonzolasufflé fick det bli ett vin från Priorat. Inhandlat på plats 2017. Vi besökte Priorat på hösten 2017. Detta resulterade i 8 blogginlägg om Barcelona och de producenter vi besökte. Det första hittar du här.
Celler Vall LlachFöretaget grundades på det tidiga 90-talet av barndomsvännerna Enric Costa och den välkände katalanske sångaren Lluis Llach. Första vinet var årgång 1998 och kom ut på marknaden år 2000. Ingen av dom dricker alkohol, men skälet att starta verksamheten är tanken på en levande landsbygd. Odling av druvor och framställning av vin är det enda som går att tillverka här. Årsproduktionen ligger på 120 000 flaskor.
På de branta sluttningarna runt byn Porrera ligger deras vinfält. Vissa är så branta och svåråtkomliga, så här funkar inga maskiner eller traktorer. Allt får göras för hand och bäras till och från vineriet.
Du som vill läsa om mitt besök där 2017 får klicka på den här länken.
Först avstjälkas klasarna. Jäsningen äger rum på stora ståltankar, därefter får vinet ligga med skalkontakt i nästan 14 dagar. Den malolaktiska jäsningen äger rum på både ståltankar och ekfat. Vinet får sedan vila upp sig på fat (225-300 liters) av ny fransk ek i cirka 16 månader.
Doften är stor och komplex packad med massor av mörk frukt. Vi kan också notera en del örter, lite kryddor, lite krossad sten, en försiktig ton av violer och aningens rökta charkuterier. En mycket trevlig doft.Precis som tidigare gånger då vi druckit det här vinet, så är det när vi smakar på det, som vi inser dess storhet och ljuv musik uppstår. Det är bara så in i bänken gott.
En stor och maffig frukt tar omedelbart emot oss: mörka körsbär, skogshallon, mogna björnbär, svarta vinbär, blåbär och blåa plommon. Den här frukten räcker långt, men vi får också örter, lite kryddor och mineraler (steniga). En trevlig syra ger vinet en bra friskhet. Tanninerna är avrundade och mjuka och bjuder på ett försiktigt motstånd i gommen. Eftersmaken är lång med mera mörk frukt, örter och kryddor, men nu tillkommer lite mörk choklad, kaffe, lakrits, hemkola samt aningens viol och muskot.
Betyg 5
Ett underbart vin, som är helt på topp just nu. En liten skvätt blev kvar i flaskan till dagen därpå, då var frukten klart på retur och örter, kryddor och lakrits hade tagit över. Min slutsats blir att du som har kvar någon flaska ska nog inte vänta för länge med att öppna den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar