tisdag 7 juni 2022

2020 Valpolicella Classico från Bussola

Gårdagens blogginlägg handlade om två giganter. En champagne och ett rött från Priorat, som båda fick högsta betyg. Nu åter till vardagen. På menyn stod det Spagetti och köttfärssås. Till detta gör sig ett "enkelt" Valpolicella-vin särskilt bra. Vi hade nyligen fått hem några flaskor av Bussolas variant av detta, visserligen enkla men ack så goda vin.

I utkanten av den lilla byn San Peretto någon mil från Negrar i Classicoområdet håller producenten Tommaso Bussola till. På den 21 ha stora egendomen producerar dom tio olika viner bl a en vanlig Classico, två Superiore, tre Amarone och två Recioto. Det hela tog sin början på 1970-talet då Tommaso började arbeta med sin farbror Giuseppe. Idag är både hustrun och de båda sönerna involverade i familjeföretaget.

Druvblandningen är Corvina(35%) och Corvinone (30%), Rondinella 30% samt Molinara (5%). Druvorna krossas varsamt omedelbart efter skörd. Jäsningen äger rum på ståltankar och där får vinet vila en kortare tid innan det tappas upp på flaska.

Inga torkade druvor och inga ekfat är inblandade sammantaget ger detta ett "renare" vin, där den rena druvmusten har huvudrollen.

Det här är ett vin som ska drickas ungt och som lever mycket på sin friskhet. Det är lite av ett vin rakt på sak utan krusiduller och som gör sig särdeles bra till lite enklare pastarätter.

Vi möts av en försiktig doft som domineras av körsbär med några vinbär och tranbär i bakgrunden. Här finns också någon liten nypa örter, stenkross och aningens violer.

I munnen är det rätt så slankt och med en stor friskhet. Körsbären dominerar, men vi kan även känna några hallon, vinbär och tranbär. Här finns också små doser av örter och kryddor. I eftersmaken tillkommer så några körsbärskärnor.
Betyg 3+
Vår flaska är privatimporterad via SB och med hjälp av den svenske importören Vino Conoscenza. Vi betalade 175 kr per flaska.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar