Det härliga sommarvädret håller i sig. Hustrun arbetar sin sista dagar innan det är semesterdags för henne.
Min semester började i och med att Midsommar inträffade. Igår var det en dag där eftermiddagen ägnades åt att röja i den gamla ladan och besöka återvinningsstationen i vårt samhälle.
Tillsammans med brodern och delar av hans familj åt vi en sen middag. Underbart att sitta ute och njuta av fågelliv, mat, vin och en ljummen tisdagskväll. Allsång på Skansen får klara sig själv, då vi njuter av maten, vinet och härliga diskussioner.
I Castei Ripasso 2005.
Detta var den sista flaskan från den här årgången. I Castei har under de senaste åren varit en favorit bland våra vardagsviner. I källaren finns årgångarna 2006, 2007 och 2008. Nu är det årgång 2009 som finns på SB.
Min erfarenhet är att just detta Ripassovin vinner på att få ligga till sig
En som smakade just den här årgången var David (Svenssonsmakaren), men det var två år sedan och vinet var då väldigt ungt. Hans omdömen hittar du här
Druvsammansättningen är 70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Molinara eller andra druvor.
Producenten är Castellani. De håller till i Valpolicella Classico området nordväst om Verona.
Den första sniffen släpper fram en jordig, kompost doft, sedan tränger körsbären sig på, lite plommon "knör" sig fram och i bakgrunden håller sig kryddor och lite örter. Väldigt trevligt men jordigheten känner vi inte igen från Ripassoviner. Doften lovar en del.
Smaken är inte en utpräglad Valpolicellasmak. Visst finns de typiska mörka körsbären och lite torkade plommontoner, men även här kommer den trevliga jordigheten in. En hel del läder, aningens vanilj och så gott om örter och kryddor. Eftersmaken är medellång och där körsbären dominerar. Ingen störande sötma.
Riktigt gott till vår grillade kyckling med hemmagjord potatissallad.
Årgång 2005 ska nog drickas upp det här året. Vinet känns på topp just nu.
Betyg 4-.
Brunello di Montalcino 2006, COL D´ORCIA
Brodern plockade fram denna flaska. Brunello var det ett tag sedan vi drack.
Nu är vi i ett av områdena i Toscana
Druvan är Brunello eller som den också kallas Sangiovese Grosso.
Färgen har en djup rubinröd ton.
Doften är lätt kryddig. Körsbären och plommonen samsas med en svag ekig ton.
Smaken är fylld av körsbär, kryddor, lite vanilj och kakao. Eftersmaken är ganska lång och lite kärv med en lakritsnyans på slutet. Syran och tanninerna gör att vi tror att vinet mår bra av något år i ryggläge.
Vinet växte med maten.
Betyg 4-.
Härligt att höra om I Castei, har faktiskt en flaska kvar som jag har varit och dragit i några gånger.
SvaraRaderaHar du provat deras Amarone? Varit lite nyfiken men inte kommit mig för.
Hade gott i sommarvärmen //David
David!
SvaraRaderaJag har varit och cyklat i nordvästra Rhone. Fantastiskt!
Jag har också haft problem att kunna lämna svar på kommentarer, men det verkar som jag hittat en lösning.
Inspirerad av dig tog jag fram en amarone av I Castei. Den var verkligen bra och köpvärd.
Nytt blogginlägg imorgon om detta.
Mitt personliga tips är att köpa Campo Leon 2006, som kommer 1 aug. Kostar 298 kr.
Jag provade den blint i april och den var mycket bra, även om den kommer att bli ännu bättre med ytterligare något år på rygg.
JC