I fredags kom jag över ett gäng redigt stora burfångade havskräftor. Den i Bryssel boende dottern var hemma på ett kort besök. Så klart fick det bli någon god champagne. Jag valde Millésime 2008 från vår favoritproducent Paul Déthune. Det blir premiär för oss med den här cuvéen.
Paul Déthune har sin verksamhet i utkanten av byn Ambonnay, där dom förfogar över 7 ha vingårdar. Odlat vin har man gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. Knappt 60 000 flaskor fördelade på tio olika cuvéer gör dom. Jag har provat fyra av dom (Blancde Noirs, BlancdeBlancs, Extra Brut och Cuvée Prestige) och två för mig nya cuvéer (Millésime2008 och L´Ancienne 2008) ligger i källaren. Jag köper mina flaskor av näthandlaren Franska Vinlistan. Någon gång emellanåt dyker dom upp på SB, men för tillfället finns det inget tillgängligt där. Ikväll är det alltså premiär för Millésime. Förväntningarna är skyhöga, då de andra cuvéerna jag druckit varit magiska.
Millésime är gjord på Pinot Noir (40%) och Chardonnay (60%).
Vinifiering liksom en kortare mognadstid har ägt rum på 34 hl stora ekfat. I april 2009 buteljerades den här årgången.
Det degorgerades i maj 2017.
Återigen får vi konstatera att vi har en magisk champagne från Paul Déthune i våra glas. Deras Blanc de Noirs har jag druckit åtskilliga gånger, nästan så jag vill kalla den vår huschampagne. Alltid lika god. Den senaste flaskan av deras Cuvée Prestige hyllade jag här. Blanc de Blancs 2010 hyllades här.
Vi möts av en läcker doft av gula äpplen, gula plommon, rostat bröd, aprikoser och persika, någon jordgubbe, massor av granit och stendamm samt någon liten diskret ton av kaprifol. Inbjudande! Läckert! Precis så vi vill ha det.
I gommen växer det något ännu större. Magisk! Fantastisk! Superlativen haglar runt bordet. Och frågan vi ställer oss är: Kan det bli bättre?
Jag vill påstå att den är drickklar redan nu och att det visst finns mera utveckling, men hur ska en kunna låta bli att dra korken ur de resterande flaskorna??
Det vilar en balans och harmoni av sällan skådat slag över den här drycken. Ung, frisk och väldigt komplex i smaken.
Vi kan känna en fin äppelsyrablandning av både gula och röda äpplen, där friskheten finns, men också elegans. I lager på lager upptäcker vi röd citrus av typen mandariner, nötter, brioche, saftiga päron, smultron, mineraler av skolkrita och grus, gula stenfrukter av typen persika och aprikoser. Lång eftersmak, där lite ekfat tonar fram av vanilj och kanel. Små, små delikata nyanser. Det hela avslutas med en liten bitterhet från blodgrape.
Trots den stora friskheten känns den här champagnen både krämig och mjuk. Ja, frukten är nästan lite smeksam.
Sagolikt gott. En Champagne av yppersta klass. En ny favorit-champagne har Vintankar fått!!
Betyg 5
Den köptes sent på hösten 2017 av Franska Vinlistan
Wow! Nu blev man ju lite sugen på att testa! Vi var nere och hämtade en låda hos Sophie i december månad och det var den sista. Tur att vi hade bokat den när den släpptes. De gör fantastiska viner och man blir aldrig besviken.
SvaraRaderaJavisst är deras champagner lysande rakt igenom.
RaderaJag har aldrig besökt dom, men de står överst på besöjarlistan
Härligt inlägg! Jag hade egentligen tänkt spara dessa flaskor länge, vilket jag tycker att de flesta 2008:or förtjänar, men nu blev man ju riktigt sugen på att korka upp en!
SvaraRadera/Martin
http://champagne-bloggen.blogspot.se/