onsdag 20 maj 2020

Master Chef Meny på Barrique. Ett nytt koncept.

Coronaviruset skördar sina offer jorden runt. Särskilt sårbara är de äldre. Kommer viruset in på ett äldreboende så är det verkligen fara å färde. Vi har nog en hel del att fundera på hur vi organiserar boendet för våra äldre. Anställningsformer, löner, utbildningar för de anställda och inte minst tillgången till skyddsutrustning.

Besöksnäringarna har drabbats hårt. Restauranger, caféer, hotell, resebyråer m fl kämpar för sin överlevnad. Vi vet också att det är många unga på väg in i vuxenlivet som blir utan arbete. Många restauranger har försökt lindra skadorna med hjälp av Take-away-erbjudande.

Vår favorit i  den Göteborgska restaurangvärlden är Barrique Wine Bar. Dom har skapat sitt egna koncept med namnet Master Chef Meny. Du väljer en två- eller trerätters måltid. Beställning görs två dagar innan. All mat är nästan klar. Det följer med en tydlig instruktion om hur du färdigställer maten. Du får även ett förslag på viner som finns på SB
I lördags testade vi detta.
Förrätt Hummersoppa
Varm rätt Ryggbiff
Dessert Hallon-pannacotta
Allt är laktosfritt!!
Instruktionerna för att färdigställa maten var väldigt tydliga och faktiskt ganska enkla. Hustrun och jag fick en trerätters måltid av formidabelt slag. Vansinnigt gott. Hade vi inte haft fem mil enkel väg till Göteborg, så hade vi nog handlat mat där varje helg.

Förrätt Hummersoppa
Vi fick en skål med hummer och räkor. Fördelade ut detta på två djupa tallrikar. Spritsade ut tre små klickar av den medföljda konjaks-creme-fraichen. En skål med hummersoppa, som vi bara behövde värma i en kastrull på spisen. Hällde slutligen den uppvärmda soppan över hummer-räk-röran. Lätt som en plätt. På fem minuter var den här delikata förrätten klar.
Vansinnigt gott!! Vilka smaker!!
Rekommendationen var att till detta dricka ett glas Alvarinho. Tänka sig just den flaskan fanns i vår källare.
2018 Alvarinho Contacto från Anselmo Mendes     
Ett mycket friskt vin med gul-gröna äpplen, lite citrus, en del gula stenfrukter och med en finfin liten örtighet i eftersmaken, där vi även kan ana någon liten blommighet samt ett tydligt inslag av steniga mineraler. Perfekt matchning!
Betyg 4-
På "Bolaget"  kostar vinet 120 kr, men där är det årgång 2019.

Huvudrätt Ryggbiff
Vi sätter in våra tallrikar i mikron på högsta värmen i en minut. Ger en lite lyxigare känsla att äta på varma tallrikar.
Vi börjar med att sätta ugnen på 175 grader och sätter samtidigt på en kastrull med vatten. När vattnet sjuder lägger vi i en spritspåse med rostad vitlökspotatispuré. När 15 minuter har gått sätter vi in ryggbiffen i ugnen, där den ska stå i 6 minuter. Under tiden steker vi de åtta sparrisarna med smör, salt och peppar i 2-3 minuter och häller upp portvinssåsen i en kastrull och låter den precis koka upp. Precis före serveringen vispar vi ner en matsked smör i såsen.
Vi tar ut köttet efter 6 minuter och skär de två köttbitarna i i två skivor. Följer uppmaningen att skära mot köttfibrerna.
Det tog drygt tjugo minuter att göra färdig den här rätten. Magiskt gott! Urläcker vitlökspotatispuré, härliga smaker hos köttet och underbart mört. Portvinssåsen himmelsk.
12,13,14 Cabernet Franc från Eugenio Rosi
Rekommendationen var en bättre Rioja, men vi hade ingen hemma utan valde istället en Cabernet Franc från Eugenio Rosi.  Vi har tidigare skrivit om 7,8,9, 9,10,11 och 11,12,13Geografiskt befinner vi oss i området Vallagarina några mil nordost om Gardasjön. Ekologisk odling är det som gäller. Är du i trakterna rekommenderas ett besök på konstmuseumet i Rovereto.
Doften startar med läder och lite jord för att snabbt skifta över till en härlig mörk frukt. Vi kan ana oss till lite eneträ och blyertspenna. I munnen är det den svala, mörka frukten som dominerar. Vi noterar särskilt svarta vinbär, men också lite blåbär, blåa plommon och körsbär. Lite örter och kryddor  ökar på komplexiteten. Härlig friskhet och stadiga tanniner. I eftersmaken mera mörka bär och kryddor samt aningens lakrits.
Ett tusan så gott vin!!
Betyg 4+
Inköpt i Köpenhamn hos Cibi e Vini för strax under 300 DKK


Dessert Hallon-pannacotta med lakrits och hallon-crunch
Vi tar fram pannacottan ur kylen och låter den stå framme i 20 minuter innan vi serverar den, så att den hinner bli krämig
Vi strösslar över det medföljda lakrits- och hallon-crunchet
En verklig smarrig dessert!!
Rekommendationen var en Moscato d´Asti. Nivole som föreslogs är ett vin vi gillar, men vi hade ingen hemma och det var inte aktuellt att åka in till någon SB-butik. Jag valde istället en egen favorit just till jordgubbar eller hallon.

2018 Brachetto d´Acqui
Ett vin från "Braida" eller som hans riktiga namn är Giacomo Bologna. Giacomo avled hastigt för några år sedan och företaget och vinmakeriet har förts vidare genom hustrun Anna och de båda barnen Raffaela (enolog) och Giuseppe (agronom).

Det här vinet "Braida" har vinifierats genom jäsning och maceration på ståltank. Jäsningen avbryts då alkoholhalten är cirka 5,5% och därmed behålles den naturliga sötman i vinet. Det får sedan tillbringa en kortare tid på ståltank innan det buteljeras.
Ett mycket friskt och lättdrucket vin. Lite pärlande i sin struktur. De röda bären i form av hallon, jordgubbar och lite körsbär dominerar såväl doft- som smakintrycken. Lite skolkrita kan vi också känna. Någon ört och ton av fläder i eftersmaken. Visst är det sött men syran och friskheten i vinet  gör ju det här så läskande.
Betyg 4
Vinet finns i ett flertal butiker och kostar knappt en hundring för en halvflaska.

Sammanfattning.
En fantastisk måltid. Underbart gott och mycket välkomponerat. Enkla och tydliga instruktioner gör att vem som helst klarar av att fixa till en lyxmåltid. 
Detta är full pott från Barrique. 
Betyg 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar