lördag 23 maj 2020

Blanc de Blancs Premier Cru, Elodie D

Ett påbörjat blogginlägg, som av någon anledning inte blev färdigskrivet. Ute är det grått, lite duggregn och då ges det tid till skriva klart inlägget. Vi drack den här champagnen till den sista av våra humrar.
Familjen Desbordes dvs D:et i champagnen  Elodie D har en lång historia som vinbönder i byn Eceuil. Det hela tog sin början 1692 ungefär samtidigt höll Dom Perignon på i klostret Hautvillers  med att förfina champagnemetoden. Familjen Desbordes odlingar ligger bara några kilometer därifrån.
Åtta obrutna generationer senare är det dags för Elodie att ta över familjefirman. De senaste 80 åren har det varit kvinnor som haft ansvaret för familjefirman. Elodie har introducerat biodynamiska och ekologiska odlingsmetoder. Traktorer har hon skrotat och istället används numera bara hästar i den 10 ha stora vingården. Elodie D är certifierat som Haute Valeur Environnemental (HVE) och Viticulture Durable (VDC)

Elodie D är en Blanc de Blancs, vilket betyder att den är gjord på endast vita druvor. I det här fallet Chardonnay. Basåret är 2012 och så finns det 20% reservvin från åren 2010 och 2011. Vinet har legat cirka sex år på sin jästfällning
Dosagen uppgår till 7g/liter.
Jordmånen är sandig.

En mycket frisk champagne. Fortfarande ung och med smaker som inte är fullt utvecklade

Doften är frisk och medelstor. Vi kan känna gröna äpplen, en del citrus, lite päron och en hyfsad mängd grusiga mineraler.

I gommen är det precis som i doften de gröna äpplena och citrusen som dominerar. Efterhand dyker det upp steniga mineraler, några toner av päron, gula stenfrukter av typen persika och aprikos samt nötter och unset honung. Alldeles i avslutet kan vi känna den lilla bittra tonen av grapefrukt.

Jag tror den här mår bra av att få ligga till sig ett par år. Någon riktigt stor champagne lär den väl inte bli, vilket en inte kan förvänta sig till priset 378 kr som den kostar på "Bolaget". Den är för sitt pris riktigt hygglig, tycker jag.
Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar