En gråmulen onsdag i början på november tog vi oss de drygt fyra milen till Ästad Vingård. Äntligen var det dags. Vi har varit på väg dit åtskilliga gånger, men något har kommit emellan. Förra året var det pandemin, men fullvaccinerade som vi är vågade vi oss på det här lilla äventyret.
Ett par mil sydost om Varberg ligger Ästad. Här har det bedrivits småskaligt jordbruk i flera generationer. 1985 tog Rolf och Ann-Catrine Carlsson över verksamheten efter Rolfs föräldrar. En omställning gjordes till att producera ekologisk mjölk. Det startades också upp en turistinriktad verksamhet med bl a B&B och gårdscafé.
2010 tog barnbarnen Linda, Mattias och Daniel över ansvaret. Mjölkproduktionen avvecklades. 2011 planterades vinrankor. Hotellverksamheten utvecklades. Ett SPA startades och en ordentlig satsning på restaurangverksamheten gjordes. Det senare belönades tidigare i höst då restaurang Äng fick en stjärna i Guide Michelin.
2011 planterades de första vinrankorna på Ästad. Idag omfattar vinodlingarna runt totalt 30 000 vinrankor fördelade på dels den ursprungliga odlingen i Ästad med i huvudsak druvan Solaris (14 000 vinstockar) och dels en mer kustnära odling i Morup med Solaris (även här 14 000 ), men här görs även försök med Chardonnay och Pinot Noir.
Inlandsodlingen har namnet Pengakullen med en jordmån som i huvudsak är grus, medan den kustnära odling har en mer sandig jordmån (gammal havsbotten). Vinstockarna på Pengakullen har lite tuffare förhållanden både vad gäller jordmån och klimat.
All odling sker ekologisk, vilket betyder bl a inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsling.
Vårfrosten är den största utmaningen särskilt i inlandsodlingen (Pengakullen), därför finns det ett sprinklersystem med automatisk frostbevattning.
Första skörden gjordes 2014. Det blev ingen skörd 2017 och 2021 den största skörden någonsin på 30 ton. Det visar hur väderkänsliga Ästad är.
I huvudsak går allt vin till den egna verksamheten med provningar och restaurangen. Deras fokus är på mousserande vin, som görs enligt champagnemetoden dvs en andra jäsning på flaska. De år som skörden blir stor görs också stilla viner. Jäsningen sker oftast på ståltankar, men ibland även på ekfat eller betongägg. Detta varierar år från år beroende på regn, soltimmar och temperatur.
Lite kuriosa: på "grönskörden" gör dom en vinäger, som används i köken på gården.
2016 Ästad
2016 var ett bra år för Ästad. Tidig och varm vår. Torrt och stabilt sommarväder gav en tidig skörd (8 september).
Vinet har fått ligga 4 år på sin jästfällning. Det fick en dosage på 4g/l då det degorgerades.
Färgen går i en ljusgul ton.
Det doftar av äpplen, päron, fläder, krusbär, lite citrus, grusig sommarväg.
Smaken är frisk med en medelhög syra. Vi kan känna äpplen (Granny Smith), citrus, en viss örtighet, mariekex och en viss krämighet.
Inte alls så oävet. Jag tycker att de svenska vinerna blir allt bättre. Vinnäringen är förhållandevis ung i Sverige, men den tar stora kliv framåt varje år.
2019 Brouilly Naturément, Dom Didier Desvignes
Ett riktigt trevligt Beaujolais-vin. Detta är ett s k naturvin på druvan Gamay.
Diskret doft av läder, mossa och röda bär. I munnen känns det omedelbart rätt så strävt, men strävheten försvinner så fort vi får en ostbit i munnen. Hallon, skogsbär, lite örter och kakao. Gott!
2016 Bembibre, Domino de Tares.
Ett väldigt gott vin från Bierzo på druvan Mencia.
Färgen går i en rubinröd nyans av lite mörkare karaktär.
Trevlig doft av mörka bär typ mogna körsbär och mörka plommon, örter, lite lavendel och aningens viol. I munnen är det mörka körsbär, blåa plommon, lite björnbär, en del örter och kryddor. Trevlig syra och lite småbitande tanniner. Lång eftersmak där frukten sällskapar med choklad, kaffe och aningens vanilj.
Vi fick nu en timmas vila innan det var dags att kl 17 samlas i restaurang Äng. Vi startade med ett glas champagne. Vi kunde välja bland två sorter. Vi gjorde det enkelt för oss och valde båda. Vi är ju nyfikna av oss, så det passade bra att få ett av vardera glaset per par.
Tange-Gérard Selection är en Blanc de Blancs från vinfält runt Vertus. Jäsning på stora (80 hl) ståltankar. Åtminstone 5 år på sin jästfällning. Dosagen varierar lite från år till år, men den här vill jag minnas fick 3 g per liter.
Frisk nästan lite krispig och med en härlig elegans. Gula äpplen, citrus, lite nötter, gula stenfrukter, mariekex och en hel del steniga mineraler. Hustruns favorit.
Hommage Parcellaire La Sablonniere från André Heucq är en Blanc de Noirs från 2013, där druvorna kommer från vinfält någon mil nordväst om Epernay. Jäsning på ekfat, där det också fått mogna en kortare tid. Det har fått ligga drygt 36 månader på jästen innan det degorgerades. Dosagen anges till Brut Nature dvs inget socker tillsattes vid degorgeringen.
Mogna äpplen nästan som fallfrukt, citrus, gula stenfrukter, steniga mineraler och så ett avslut med tropisk frukt och aningens sälta. Min favorit av dom två.
Två riktigt bra champagner, som också följde oss på de första serveringarna.
Vi fick en matresa som tog oss upp i himmelens parnasser. Filosofin med restaurang Äng är att ta vad som finns utanför dörren och förädla det till sin största potential. Det innebär att så mycket som möjligt av råvarorna ska komma från grannskapet. 16 olika serveringar ingick i deras Avsmakningsmeny. Superlativerna tar slut när vi beskriver den matglädje som vi förunnades.
Den allra första serveringen missade jag ta kort på.
- Det var skogschampinjon, kantarell från Okome samt tryffel från Gotland.
Ovan ser vi servering nr 2,3,4
- Skogschampinjon & Portabello från Hakaslätts Camelia från Hagarnas Mejeri
- Vildplockade ostron av Klemmings. Chips på räkskal
- Råräka från Bua. Rossini Caviar Oscietre
Ett glas vitt stilla vin med namnet Pengakullen från Ästad. Druvan är Solaris och vinet är gjort på andrapressningen. Detta fick ackompanjera oss genom några utav de kommande serveringarna.
- Yellowtail
- Vildplockad sallad på ogräs & grön chili
- Blåmussla från Kattegatt och Organza tomat
- Havskräfta från Buas kust, barr från enbärsbuske och rölleka från Ästad
- Jordärtskocka från Hallandsbär & tryffel från Gotland
- Vaktel från Örkelljunga, honung & lök
- Gris från Ragnarssons gård i Tvååker. Ostronskivling från fungigården
-Hallandshimmel. Blåmögelost.
Initialt lite jord, läder och tobak, men rätt omgående får vi en härlig mörk frukt främst körsbär och mörka plommon. Lite kryddor, aningens rostade fat, kaffe, choklad och unset vanilj. Jag ska inte säga att dillen lyser med sin frånvaro, men i betydligt mindre utsträckning än vad jag förknippar med rioja.
Du som vill läsa lite mer om en Spa-upplevelse på Ästad kan göra detta på bloggen lite mer rosa
- Äpplen från Bjäre & Youghurt från Skrea Mejeri
- Tryffel från Gotland. Glass på gran.
- Fika dvs kaffe/te tillsammans med några läckra godsaker
Vi drack till detta en Auslese från Weingut Nik Weiss. Frisk, söt och med läckra smaker av tropisk frukt, lite citrus, aningens honung och unset skifferaktiga mineraler. Vuxengodis helt enkelt!!
Den stjärna i Guide Michelin som Äng belönats med kunde lika gärna varit två eller tre. Jag förstår inte hur mat kan bli bättre. Mitt råd blir: åk till Ästad och njut av maten och vinet på Äng.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar