torsdag 18 november 2021

2010 Campo Leon, Latium Morini

I förra veckan var det landskampsfotboll med en svag insats mot Georgien och betydligt bättre mot Spanien, trots förlust. Så klart blev det lite amarone till dom där matcherna och då känner jag mig alltid som en vinnare.
Vi drack Campo Leon. På SB kostar årgång 2015 303 kr. Campo Leon är enligt min mening kanske den allra bästa amaronen i prissegmentet 300 kr och lägre.

Producent är Azienda Agricola Latium Moriní, som håller till i de östra delarna av Valpolicella. Någon mil söder om Mezzane di Sotto ligger deras vineri. Vi befinner oss i Valle D´Illasi, där mästaren Dal Forno håller till, men också några av våra egna favoriter som Roccolo Grassi, Ernesto Ruffo och Marion.

Vinet görs på 70% corvina, corvinone, 20% rondinella samt 10% oseleta och croatine. Druvorna har torkats mellan 100 och 120 dagar. Vinet har legat ca 30 månader på 350 liters ekfat och därefter åtta till tio månader på flaska innan det når ut till marknaden.

Årgång 2010 är alldeles lysande nu. Fortfarande med en bra friskhet och samtidigt en del mognadstoner, som skapar både komplexitet och djup i doft och smak. Så mycket bättre tror jag inte den här amaronen blir, men å andra sidan duger det långt hur den är idag. Den håller säkert den här höga nivån i flera år till
Härlig doft med massor av mörk bär-frukt i centrum och därtill förgylld med lite torkad frukt, några små nypor örter och aningens kakao och unset viol.
I munnen breder en ljuvlig samling bär ut sig. Här finns söta, mörka körsbär, mogna björnbär, blåa plommon, skogshallon och aningens, aningens svartavinbär. Inslaget av torkad frukt läs fikon, katrinplommon, aningens russin är tydligt. Lite mindre, men ändå tydliga, tonerna av örter och kryddor. Finstämd syra håller friskheten uppe. Sammetslena tanniner. Eftersmaken är ljuvlig med mera mörka bär och torkad frukt, men här tillkommer ljuvlig mörk choklad (80%) och några körsbärskärnor. Allt i en härlig samklang och med en underbar elegans.
Betyg 5-
Min sista flaska från året 2010 är detta och visst har jag belönats rikligt för att jag lyckats hålla tassarna borta tills nu.

2015 verkar vara aktuell årgång på "Bolaget". Det blir att lägga en beställning. 303 kr för en amarone av den här klassen får en tacka för.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar