Amaroneprovning på Barrique med Henrik Ungerth har varit ett kärt återkommande inslag. Nu har det varit några års uppehåll, men i måndags var det dags igen och som vi längtat.
Barriques ägare Rolf Olofsson hälsar oss välkomna. Henrik berättar om Amarone förr och nu. Trender som varit och siar lite om framtiden.
Glas 1. 2011 Bussola TB.
Druvmixen är Corvina (45%), Corvinone (35%) och Rondinella (25%), som vuxit på vinfälten "Casalin", "Vigneto Alto" och " La Tenda". Vinstockarna har en ålder på 50-55 år. Direkt efter skörd läggs druvorna för att torkas i cirka fyra månader. I mitten av januari pressas de torkade druvorna och jäsningsproceduren drar igång som varar runt 60 dagar. Vinet får sedan mogna i 48 månader på 500 liter stora ekfat. De tio bästa ekfaten väljs ut och blandas i ett 50 hl stort ekfat, där vinet får vila i ytterligare 24 månader. Det är först därefter som vinet buteljeras, där det slutligen får vila i 18 månader innan det är moget för marknaden.
En stor och intensiv doft, där den mörka frukten spelar huvudrollen. Fast det startar med lite läder, som snabbt lämnar fritt spelrum för en sagolik mörk frukt. I mindre omfattning noterar vi örter, kryddor, kakao och aningens vanilj.
I gommen är det den mörka frukten och bären, som omgående tar kommandot. Här finns söta, mörka körsbär, björnbär, lite blåa plommon och några skogshallon. Örter och kryddor får vi i väl avvägda portioner. Lång eftersmak av mörkchoklad, körsbärskärnor och söta, mörka körsbär. Den höga alkoholen är väl integrerad med frukten. Små nätta tanniner och lättsam syra bjudet försiktigt motstånd. I min gom en mycket välbalanserad Amarone. Sagolik att dricka just nu!!
Glas 2. 2015 Campo dei Gigli
Vinet är gjort på Corvina och Corvinone 70%, Rondinella 20% samt 5% vardera av Croatina och Osoleta, vilket är samma blandning som i det enklare ”Selezione”. Druvorna till Campo dei Gigli kommer från en vingård på toppen av berget (kullen) Monti Garbi på 350 m höjd över havet. Jorden är mycket kalkrik och vinstockarna har en genomsnittsålder på 40 år. Druvorna skördas för hand och sorteras två gånger för att endast de bästa druvorna ska komma med. De får ligga och torka i ca tre månader innan de pressas. Jäsningen sker på nya 500 liters-fat av fransk ek. Vinet får sedan ligga på dessa fat i ca tre år innan det buteljeras.
Detta är kvällens yngsta vin, vilket förvånar mig. Vanligtvis tycker jag Campo dei Gigli behöver några ytterligare år för att vara så här utvecklad och tillgänglig. Årgång 2015 bjuder verkligen upp!!
En stor och rätt så kraftfull doft av mörka bär, lite örter, läder, kakao samt en finstämd kryddighet kan vi rätt omgående fastslå. Lite vanilj och katrinplommon cirkulerar i bakgrunden. Ett riktigt sniffarvin.
Smakerna är förvånansvärt utvecklade redan nu. Här är det gott om söta, mörka körsbär, blåa plommon och skogsbär. Lite mindre men ändå tydliga toner av örter och någon liten kryddighet. Torkad frukt i små balanserade portioner förgyller intrycken. Lång eftersmak. Alkoholen på 16% är redan nu infångad av frukten.
En ung och sagolik amarone!!
Glas 3. 2012 Dalforno Romano.
Detta är kanske den mest prestigefyllda Amaronen. Det är ytterst få gånger jag druckit Dal Fornos amarone. Den brukar landa på strax under 3000 kr på "Bolaget", vilket är betydligt mer än vad min plånbok tål. Det är därför en ynnest att få testa den i ett sådant här sammanhang.
Vingården ligger ett par mil nordost om Verona i Val d´Illasi.
Druvmixen i deras Amarone är Corvina och Corvinone 60%, Rondinella 20% samt 10% vardera av Croatina och Oseleta. Endast druvor som kommer från minst 10 år gamla vinstockar används till Amaroneproduktionen. Druvorna torkas i ca tre månader innan de pressas. Själva jäsningsproceduren tar runt 15 dagar och äger rum på ståltankar. I mitten på januari "dekanteras" vinet och pumpas över på nya barriquer. Det innehåller fortfarande en del restsocker och en långsam jäsningsprocedur sker under 18 månader. Vinet får därefter vila upp sig i ytterligare 18 månader på dessa barriquer. Vinet tappas därefter upp på flaska, där det får vila runt 24 månader innan det ska ut på marknaden.
Druvmixen i deras Amarone är Corvina och Corvinone 60%, Rondinella 20% samt 10% vardera av Croatina och Oseleta. Endast druvor som kommer från minst 10 år gamla vinstockar används till Amaroneproduktionen. Druvorna torkas i ca tre månader innan de pressas. Själva jäsningsproceduren tar runt 15 dagar och äger rum på ståltankar. I mitten på januari "dekanteras" vinet och pumpas över på nya barriquer. Det innehåller fortfarande en del restsocker och en långsam jäsningsprocedur sker under 18 månader. Vinet får därefter vila upp sig i ytterligare 18 månader på dessa barriquer. Vinet tappas därefter upp på flaska, där det får vila runt 24 månader innan det ska ut på marknaden.
Jag påminner om att ingen visste att Dal Forno gömde sig i glas tre. Mina noter baserar sig på hur jag upplevde vinet utan att veta vilken av de fyra amarone som var i glas tre.
Det finns en tydlig alkoholton i såväl doft och smak som stör intrycken. Detta till trots är doften intensiv och kraftfull och packad med mörk frukt. Visst är doften komplex med nyanser av örter, kryddor, choklad, lakrits, torkad frukt mm, men djupet har ännu inte hunnit utvecklas.
Det är samma med smaken. Visst finns här kraft och visst är smaken komplex, men det känns så tydligt att det finns så mycket mer som med tiden kommer att utvecklas. Det är främst djupet i smakerna och de mångfaceterade tonerna som inte kommer fram idag. Här finns också tanniner i massor. Kanske den tanninrikaste amarone jag druckit och detta i en amarone nio år efter skörd. Vi kan trots allt notera söta, mörka körsbär, blåa plommon, björnbär, mörk choklad, en liten rökighet, aningens lakrits samt lite örter och kryddor.
Den här kvällen kommer DalForno inte till sin rätt. Den behöver kanske fyra/fem år för att slipa av tanninerna och att få alkoholen integrerad med frukten.
Glas 4. 2010 Amarone Le Guaite de Noemi
Jag har själv aldrig besökt den här vingården, men den står på listan över vingårdar att besöka när läget i världen normaliserats. Daniel Bryntesson skriver så här på Amaroneguidens hemsida:
Beläget i Mezzanedalen och nära den lilla byn Mezzane di Sopra ligger vingården Le Guaite. Vingården ligger cirka 500 meter över havet och har en magnifik utsikt över dalen. Här startade Stefano Pizzighella en olivlund 1998. Denna blev framgångsrik så bara några år senare, år 2002, köper Stefano marken Le Guaite och grundar även vingården som han döper till Le Guaite di Giulietta efter sin fru. Stefano och Giulietta driver vingården tillsammans med stor passion. Till deras hjälp har dottern Noemi redan i tidig ålder hjälpt till med skörd och vinframställning. Noemi lär sig allt från sin mor och far under dessa år vilket leder till att Noemi 2016 tar över efter sina föräldrar blott 22 år gammal. Noemi döper även om vingården till Le Guaite di Noemi och gör helt nya etiketter på alla viner.
Den är gjord på druvorna 35% Corvina, 35% Corvinone 20%, Rondinella samt 10% andra druvor. Vinet har fått ligga till sig i tre år på nya franska ekfat, sex månader på ståltank och fyra år i flaska. Noemi brukar vänta med att släppa sin Amarone tills dess den är helt mogen för att njutas av. Årgång 2010 är inget undantag. Visst kan den kanske utvecklas något, men den är strålande redan idag.
Precis som hos de andra tre amaronevinerna möts vi av en härligt intensiv doft. Kraftfull och packad med mörk frukt. Naturligtvis är de söta mörka körsbären liksom skogsbären på plats, men det finns också ett tydligt inslag av svartavinbär. Kanske mer vinbärsblad än bär. En finstämd örtighet, aningens vanilj, lite läder och cederträ samt unset torkad frukt.
I munnen återkommer mycket av det vi kände i doften. Det är ett vin i väldigt fin balans med både kraft och djup i smakerna. Den höga alkoholen 17% är så gott som helt infångad av frukten. Precis som i doften kan vi omgående känna söta, mörka körsbär, björnbär, blåbär, hallon och så svarta vinbärsblad. Finfina örter och kryddor. Lite torkad frukt med unset russin. Bra syra och sammetslena tanniner och på det en underbar eftersmak med mörk choklad, körsbärskärnor och mera söta, mörka körsbär. Mums!!
Sammanfattning.
En makalös provning med fyra amarone av allra yttersta klass. Rent av världsklass. Amarone av den här klassen kostar en del.
Glas 1. 2011 Amarone TB Riserva, Bussola nr 79979 pris 1125 kr. Helt på topp.
Glas 2. 2015 Campo dei Gigli, Tenuta Sant´Antonio nr 72769 669 kr. Lysande redan nu och kommer att utvecklas.
Glas 3. 2012 Dal Forno Romano. finns för närvarande inte på Systembolaget. Pris strax under 3000 kr. Behöver flera år i källaren, men kommer att utvecklas mycket.
Glas 4. 2010 Amarone Le Guaite di Noemi nr 78689 pris 699 kr. Helt på topp.
Avslutningsvis ett stort, stort tack till Henrik och Rolf för denna fantastiska provning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar