måndag 19 augusti 2024

Mongarda: 2020 Fermo, 2022 Col Fondo och 2023 Prosecco Superiore Brut

Col Fondo är en dryck som för mig har blivit en stor favorit på sommaren. En liten svagare alkoholstyrka tillsammans med sin klunkbarhet och törstsläckande egenskaper gör att den blivit en återkommande gäst. Vanlig Prosecco har det däremot blivit allt mindre av, men när det blir får det gärna vara någon ur Mongardas portfölj.

Mongarda är ett litet familjeföretag som startade sin verksamhet 1978 när Bruno Tormena beslutade att helhjärtat satsa på vintillverkning. Sonen Martino tog över ansvaret 2011 och följer i faderns fotspår. 
Idag omfattar verksamheten 3 ha skog och 10 ha vinmarker fördelade på sju olika vinfält spridda runt byarna Col San Martino, Farra di Soglio, Miane och Valdobbiadene. Många av vinfälten ligger på väldigt branta sluttningar med gamla vinstockar (de äldsta planterade 1950). I huvudsak är det druvan Glera som odlas, men i små mängder även några lokala druvor såsom Bianchetta, Verdiso, Boschera och Perera.
Ingen konstgödning och inga kemiska bekämpningsmedel och med en inriktning på att bli certifierade som organisk odlare. Från 2015 används endast små mängder koppar ute i vinfälten vid allvarliga angrepp och mycket små mängder sulfiter i vintillverkningen.

I deras portfölj finns sju olika cuvéer varav fyra prosecco. Dom gör dessutom en Col Fondo, en Rosato på druvan Pinot Grigio samt ett stilla vin (Fermo) se nedan

2020 Fermo.
I huvudsak är det här vinet gjort på druvan Glera, men några av de lokala druvorna som nämndes ovan ingår också. Naturlig jäst och jäsning på cementtankar. Vinet har fått också vila upp sig några månader på samma cementtankar innan den buteljeras. Ingen filtrering eller klarning.

Färgen går i en halmgul nyans.

I doften känner vi gula äpplen, några citrusdroppar samt aningens aprikos, honungsmelon och persika.

I munnen känns det mycket friskt. Det börjar med gula äpplen och efterhand ansluter några gröna äpplen. Det tar inte så lång tid innan persikor och aprikoser ger sig tillkänna. I avslutet nås vi av steniga mineraler samt någon sälta.

Ett stilla vin på druvan Glera kan jag inte påminna mig att jag någonsin druckit. Stort blir väl aldrig det här vinet, men inte alls så tokigt.

Betyg 3


2022 Col Fondo. 
Jag skrev ovan att med åren blivit alltmer förtjust i Col Fondo. Friskheten, den lite lägre alkohol och klunkbarheten har tilltalat mig.
Låt mig säga att den Col fondo som Mongarda gör är i all sin enkelhet alldeles enastående.

Glera Colli Trevigiani är gjort mestadels på druvan Glera, men också små mängder av de lokala druvorna som nämnts i ovan. Druvorna kommer från några olika vinfält och de har vuxit på gamla vinstockar. 

Jäsningen sker på ståltank med vildjäst. Buteljering sker i mars när halvmånen infinner sig. En andra jäsning sker på flaskan. Ingen degorgering, ingen dosage och ingen filtrering.
Förslutningen av flaskan är med en s k kronkapsyl

Ett torrt och mycket friskt vin, där det doftar av mogen citrus, nästan övermogna vinteräpplen, fläderblommor, aningens krusbär och regnvåt grusgång.

I munnen känns det mycket friskt och lite törstsläckande. Här finns en härlig citruskompott, mogna vinteräpplen, något päron, persika och nybakat bröd med en liten ton av jäst.
Lättdrucket och vansinnigt gott! Så klart inget stort vin, men i eftermiddagssolen är det få viner som kan mäta sig med den här Col Fondon.
Betyg 4


2023 Prosecco Brut.
Jag tycker många av de Prosecco som en stöter på i Sverige smakar päroncider/päronsplit. Mongardas variant är något helt annat. En av de där varma och soliga dagarna i början på veckan var som gjord för en riktigt torr och törstsläckande Prosecco.


Precis som så många av Mongardas viner är det Glera som är huvuddruva (90%) och med ett tillskott av några mycket lokala druvor såsom Verdiso och Bianchetta. 
Druvorna pressas varsamt och får sedan jäsa på ståltankar. Ingen jäst tillsätt utan endast naturlig används. Musten får sedan mogna på en blandning av stål- och cementtankar. En andra jäsning äger rum på mycket stora fat även kallade "autoclaves". Därefter tappas vinet på flaska.

I doften hittar vi gröna äpplen, lite citrus någon gul stenfrukt, tydliga steniga mineraler som för tankarna daggvåta trädgårdsgångar samt en rejäl omgång vita blommor

Vi smakar och tar omgående till oss den härliga friskheten med syrliga gröna äpplen och en god portion citrus. Vi noterar även aningens päron, persika, gula plommon och en diskret blommighet.
Medellång eftersmak där vi i avslutet får ett härligt grapefruktsbett.
Det är precis så här jag vill ha min prosecco. Friskt och törstsläckande med hög klunkbarhet.
Betyg 4

En låda med två flaskor vardera av ovanstående viner kostar på "Bolaget" 1524 kr. Värt varenda krona!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar