torsdag 8 augusti 2024

Retsina: Nisiotopoula

Så kom då sommaren till slut. En vecka fylld av soliga dagar, salta bad och ljumna kvällar. Vi har ju en faiblesse för att dricka retsina någon av sommarens finaste dagar och minnas de många resor vi en gång gjorde till den grekiska övärlden. Nu är det nog närmare 20 år sedan vi senast gjorde en resa dit.

Vi tillagade en grekisk sallad, där tomater, gurka, sallad och lök komnmer från det egna trädgårdslandet. Tzatziki, bröd och friterad bläckfisk ska så klart också finnas med på tallriken.

Våra goda vänner M och C, som vi en gång reste till den grekiska övärlden med, har forsatt besöka Santorini, Amorgos och andra öar. Vi föräras nästan varje år en flaska retsina av dom. Kvällens flaska fick vi efter förra årets resa. Just den här retsinan skrev jag om för fyra år sedan. Den intresserade klickar på denna länk och läser

Ett relativt ungt företag som startade år 2000 med att göra lite olika spritdrycker, men 2013 började vintillverkningen. Vineriet ligger i Katapola. Sju olika cuvéer visar deras hemsida: ett orange vin på druvan Assyrtiko, ett vitt på druvan Savatiano, ett rött vin på druvorna Assyrtiko och Amorgiano (Mandilaria), ett sött rött vin på soltorkade druvor (samma som i det röda), ett rosévin samt ett Retsinavin.
Dom arbetar efter organisk-biologiska odlingsprinciper och alla deras viner är ekologiskt certifierade.

Vi dricker deras Retsina. Vinet är gjort på druvan Savatiano. Det är en grön druva och enligt Wikipedia en av de mest odlade i Grekland. Den används till vita viner och i väldigt hög utsträckning till att göra just retsina-viner.

Vinet har fått jäsa på ståltankar och under jäsningen tillsattes lite kåda från Alleppotallen.

Färgen går i en lite mörkare halmgul nyans.
Den typiska doften av kåda möter oss omgående, så ingen tvekan råder om att det är Retsina vi har i glasen, men med detta sagt är kvällens Retsina inte alls lika "rå" som den du serveras på vanliga tavernor. Jag vill påstå att vår "Amorgosvariant" är betydligt elegantare med sina dofter av gul/gröna äpplen, citrus, örter och pinjeträd samt en liten blommig ton i avslutet.

Vi smakar och mycket av det vi kände i doften går igen i smaken: gula och gröna äpplen,citrus, örter och pinjeträd även en viss blommighet samt krita och aningens sälta i avslutet noteras.
Mycket frisk och faktiskt riktigt törstsläckande.

Något betyg sätter jag inte då Retsina går i en egen klass. Detta är dock en av de bästa retsinor vi druckit.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar