måndag 26 augusti 2024

Sommarbesök i Hamburgsund med Champagne och Chablis.

Vi har sedan några år tillbaks haft traditionen att besöka våra goda vänner Stig och Anki i Hamburgsund. Vi lyckas mycket ofta pricka en dag som möjliggör en tur på havet med deras segelbåt. I år blev det en av sommarens varmaste och soligaste dagar.


En tur i skärgården. Medhavd fika på en av öarna. Bad i havet. Vad kan vara mer sommar än detta!!

  Vi började kvällens trevligheter med att i kvällssolen inta en läcker löjrom.


Vi drack till detta en champagne som tillhör mina absoluta favoriter alla kategorier. De båda männen i sällskapet hade fyllt 75 år, så det fanns skäl att fira lite ordentligt.

2014 Cuvée L´ancienne från Paul Déthune.
Här används ingen metallgrimma utan istället är det någon form av "snöre". Det finns ett speciellt verktyg, som till viss del påminner om en sax, för att knipsa av "snöret".

Paul Déthune är en av mina favoritodlare. Åtskilliga blogginlägg har det blivit under de fjorton år jag bloggat om vin. Du som vill veta mer om Paul Déthune och deras champagner klickar på denna länk

Cuvée L´Ancienne är en blandning på 50/50 av Pinot Noir och Chardonnay. Druvorna kommer från två av deras allra bästa vingårdslotter. Jäsningen har ägt rum på 205-liters ektunnor, där det också har fått vila upp sig tills dess att det buteljerades

Buteljerad 2015 betyder att druvorna skördats 2014. Den har sedan fått ligga på sin jästfällning fram till juni 2022, då den degorgerades. Det görs runt 1000 flaskor.

Milde Moses vilken dryck!!!

Färgen går i en ljusgul nyans med några lite djupare halmgula stråk.

Doften är mycket frisk med fina gröna äpplen, lite citrus, några rostade nötter, aningens kokos, gula stenfrukter, några vita sommarblommor samt aningens krita och honung. 

I munnen kommer det vi kände i doften tillbaka: Friska gröna äpplen med viss mognad, citrus, rostade mandlar, nougat, brioche, gula plommon, persika samt aningens honung, fläderblommor och kritiga mineraler. 
Ännu ung men riktigt njutbar redan nu.! 
Det är svårt att med ord beskriva denna underbara och komplexa doft- och smakupplevelse, men det här är när champagne är som allra bäst. En salig upplevelse!

Vi bjöds sedan på en förrätt bestående av räkor och havskräftor (naturell). En behöver inte krångla till det. Skaldjur äter jag mer än gärna bara kokta så alla de fina och naturliga dofter och smaker kommer fram. 

Huvudrätten var ett kycklingbröst med kapris och citronsås med färskpotatis (värdarnas egna).


2018 Chablis Premier Cru Mont-de Milieu från Domaine Pinson.
Du som vill veta lite mer om producenten och vad jag tyckt om andra årgångar klickar på den här länken.
Druvorna till det här vinet kommer från vinstockar som är runt 25 år gamla.
90% av vinet har fått jäsa på ståltankar och 10% på ekfat. Vinet har fått vila upp sig i nio månader på gamla ekfat innan det buteljerades.
Gula äpplen, citrus, gula stenfrukter, örter och en finstämd kryddighet är de främsta attributen, vilket vi noterar i såväl doft som smak.

2021 Chablis Premier Cru Montmains från Domaine William Fevre.
Druvan är Chardonnay till 100%. Knappt hälften av druvorna vinifieras på sex år gamla ekfat och resterande på ståltankar. Den delen som jäst på ekfat får vila efter avslutad jäsning tillsammans med sin jästfällning i fyra till sex månader. Därefter blandas och buteljeras vinet.
I den friska doften hittar vi gröna äpplen, lite citrus och såväl steniga som kritiga mineraler. Även smaken har en mycket frisk framtoning. Gröna äpplen, citrus, krita, krusbär och lite fläder.

Vi provade båda dessa viner till förrätten och huvudrätten.


Vi var alla överens om att till förräten gjorde sig William Fevres Cuvée bäst av de två. Det var främst krispigheten, den lite mer stringenta syran och ungdomligheten i vinet som fällde avgörandet.

Till kycklingen tyckte vi Dom Pinson Cuvée gjorde sig bäst. Lite kraftfullare, lite mer örter och mer moget gjorde att det kom mer till sin rätt







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar