onsdag 31 juli 2024

2012 Barbaresco från Produttori del Barbaresco

 Hustrun och jag hade fått uppdraget att ta hand om vårt äldsta barnbarn(4år) när hon för dryga veckan sedan skulle få ett syskon. Hon hade också fått bestämma maten, så på kvällen  fick farfar tillaga köttfärssås och spagetti. Tillagat enligt recept från hemkunskapen för flera decennieer sedan.

Vi tog med oss en flaska vin att ha de två kvällarna barnpassandet ägde rum. 
För den nyfikne vill jag bara meddela att förlossningen gick bra och ett välskapt gossebarn kom till världen, som vårt barnbarn nummer tre.

Produttori del Barbaresco är ett kooperativ bestående av 56 medlemmar och tillsammans förfogar dom över ca 100 ha vinodlingar i Barbaresco. Dom har valt att endast arbeta med druvan Nebbiolo inga andra druvor hanteras. Vingårdar där dom har mark är i : Asili, Rabajà, Pora, Montestefano, Ovello, Pajé, Montefico, Moccagatta och Rio Sordo. 

Dom gör varje år en Langhe Nebbiolo (sedan 1975) på druvor från de lite yngre vinstockarna samt en Barbaresco (sedan 1958) på druvor som samlats in från de olika vingårdslägena. Vissa speciella år görs också vingårdsbetecknade Barbaresco dvs nio olika Barbaresco, en från resp vingård som nämnts ovan.

Du som vill få hela historien bakom Produttori del Barbaresco kan klicka in på importören Arvid Nordquists hemsida.

Vinifieringen äger rum på ståltankar i ca 30 dagar tillsammans med skalen. Vinet får sedan ligga till sig i två år på stora ekfat innan det buteljeras, där det får spendera ytterligare in tid innan det anses moget för marknaden.
Ingen filtrering och ingen klarning.

Färgen går i en rubinröd nyans med några tegelröda stråk.
Doften är kanske inte så kraftig, men ändå tydlig. Det hela startar med läder, tobak, cederträ och lite jord. Det tar inte så lång tid innan de röda bären tar kommandot förstärkta med lite örter, nypon, violer och rosor.

Vi smakar och känner ett vin med en härlig friskhet trots sina tolv år. Körsbär, tranbär, syrliga jordgubbar och några hallon är det som frukten domineras av, men vi noterar även lite örter och nypon. En finfin syra. Tanninerna har mjuknat och markerar sin närvaro med att nafsa runt i munhålan, men på det där behagfulla sättt som vi uppskattar. Eftersmaken är något längre än medel och där får frukten sällskap av både rosor och violer samt aningens kakao.
Ett riktigt gott vin som vi njuter av under två kvällar. Precis lika bra den andra kvällen som den första.
Kanske finns det lite mer utveckling, men absolut ingen brådska för den som ligger på några flaskor. Det här håller i åtskilliga år till.
Betyg 4+
Vinet är köpt på SB 2016 för 259 kr.

2 kommentarer:

  1. Detta var en besvikelse för mig, möjligen 3-

    SvaraRadera
  2. Det låter verkligen tråkigt. Antingen går våra smakpreferenser åt olika håll eller så är flaskvariationen stor, Hur som så är förväntningarna hyggligt stora på en Barbaresco

    SvaraRadera